StoryEditor

Zaujímavosti zo Sociálnej poisťovne (komentár dňa)

25.08.2009, 00:07

Zástupcovia Sociálnej poisťovne predložili do pripomienkového konania návrh rozpočtu poisťovne na budúci rok. Zopár zaujímavých informácií, najmä v čase pokračujúcej krízy. Poisťovňa vychádza z predikcií ministerstva financií (priemerná mzda 764 eur, nezamestnanosť 12,5%).

1) Dotácia potrebná na doplnenie fondu vyplácajúceho starobné dôchodky bude mať hodnotu 45,7 mld. Sk. Toľko sa bude musieť nájsť v Štátnych finančných aktívach (ŠFA), a ak tie budú vyčerpané, tak v štátnom rozpočte. Len pre predstavu, je to viac ako v tomto roku dá štátny rozpočet na zdravotníctvo (39 mld. Sk), obranu (31,5 mld. Sk), či dopravu (41,5 mld. Sk).

Na konci minulého roka ostalo z privatizačných príjmov na dôchodkovú reformu  v štátnej pokladnici už len 28,64 mld. Sk. Tie sa až na 2mld. Sk vyčerpajú v tomto roku, teda za predpokladu, že vláda schváli Muňkovu požiadavku navýšenia  dotácie o 11 mld. Sk ( poisťovňa vybrala od navrátilcov o 4 mld. Sk menej, zvyšok ide najmä na vrub rastu výdavkov pri stagnujúcich príjmoch).

ŠFA sú tak trochu čiernou skrinkou, v ktorej príjmoch a výdavkoch sa ani čert nevyzná. Koľko tam je teraz, po poskytnutí rôznych (ne)návratných finančných výpomocí, si netrúfam odhadovať. Štát vo svojej pokladnici v ŠFA evidoval na konci roka 2008 77,8 mld. Sk. Aktíva zvyšujú najmä prevody dividend zo štátnych podnikov, ale potrebných 45 mld. Sk za nenazbiera, aj keby SPP mohol predávať plyn za ľubovoľnú cenu.  V roku 2011 to má byť až 49 mld. Sk, a tak je isté, že najneskôr v tomto roku už bude vláda musieť platiť zo svojho rozpočtu.

2) Výdavky na starobné dôchodky dosiahnu 136,5 mld. Sk, aj vďaka predpokladanej 3% valorizácii dôchodkov. Na stránke cenastatu.sk prepočítavame výdavky na pracujúcich, avšak v tomto prípade je dostupná hodnota počtu platiacich poistencov, ktorých je 2,1 mil. „Predplatné“ na dôchodok tak dosahuje cca 5400 Sk mesačne. (Za 40 rokov pracovného života to je 2,6 mil. Sk). Za posledných 5 rokov tak dôchodkové náklady vzrástli o 40%.

3) Poisťovňa tiež zverejnila odhady príjmov v tomto roku. Treba povedať, že dieru v rozpočte robia najmä rastúce výdavky. Príjmy od ekonomicky aktívnych osôb by mali dosiahnuť 99% minulého roka. Oproti rozpočtu je okrem výdavkov na nezamestnanecké dávky zaujímavý ešte rast výdavkov na práceneschopnosť – o 2,4 mld. Sk (30%). I napriek poklesu počtu zamestnaných ľudí...

Na záver treba už len dodať, že nikde v sprievodnom materiáli nie je zmienka o harmonizácii sadzieb. Plánovaná efektivita výberu odvodov štandardne nízka,  96,25%...

Radovan Ďurana

INESS - Inštitút ekonomických a spoločenských analýz 

menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:43