StoryEditor

Tisícke klientov Prima banky narástol úrok. Bez dôvodu

26.08.2013, 16:07
Klienti sa stali rizikovými osobami napriek pravidelným splátkam aj lepšej finančnej situácii.

Pravidelne splácate úver a vaša finančná situácia sa zlepšuje. Napriek tomu si banka povie, že ste riziková osoba a zdvihne vám úroky napríklad o tri percentá. Presne to sa stalo stovkám klientom Prima banky, ktorí sa rozhodli brániť.

Pochybný postup sa týka približne tisíc úverov pôvodnej Dexia banky, ktorá sa po zmene majiteľa premenovala na Prima banku. Úrokovú sadzbu na hypotekárnych úveroch Prima banka zdvihla svojim klientom po tom, čo ich svojvoľne označila za „rizikových“. Pritom ich finančná situácia ani platobná disciplína sa nezmenili. Odkaz od banky znel – zmierte sa s vyšším úrokom alebo vyplaťte svoj úver hneď teraz. Nešlo pritom o malú zmenu, ale v mnohých prípadoch nárast úroku až o tri percentá. „Banka neakceptovala moje reklamácie a žiadosti. Už len z princípu sa s nimi budem súdiť,“ povedal Martin Berhan zo Žiliny, ktorý zobral spravodlivosť do vlastných rúk. Ako nám potvrdili viacerí poškodení klienti, banka im konkrétne dôvody zmeny rizikovosti nevysvetlila.

Prípad sa už dostal aj pred súd. Pred vyše týždňom Okresný súd v Žiline vydal predbežné opatrenie, ktorým Prima banke zakázal uplatňovať zvýšenú úrokovú sadzbu. Posmelil tak dotknutých klientov, ktorí sa začali spájať a bojovať za svoje práva. „Ustanovenie hypotekárnej zmluvy, ktorým banka odôvodňuje neprimerané zvýšenie úroku je zjavne v rozpore so zákonom, čo svojím rozhodnutím potvrdil aj Okresný súd v Žiline. Som presvedčený, že poškodení klienti môžu súdnou cestou získať svoje peniaze späť alebo si uplatniť voči banke náhradu škody,“ povedal Ľubomír Čigáš, konateľ spoločnosti Bright & Elegant, ktorá pomáha poškodeným bankovým klientom pri uplatňovaní ich nárokov.

menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 22:46