StoryEditor

Do J&T vstupuje finančník Mario Hoffmann

25.09.2013, 11:09
Banka chce do konca roka navýšiť kapitál. Rozširovanie plánuje na Ukrajine, v Chorvátsku aj v Rusku.

Skupina J&T Finance Group plánuje expanziu, prvým krokom v tomto smere je výrazné navýšenie jej kapitálu. Ten by mal vzrásť približne o štvrtinu, zo súčasných 750 miliónov eur o 150 až 200 miliónov eur, a to vďaka vstupu majiteľa Istrokapitálu Mária Hoffmana do skupiny. Informujú o tom v dnešnom vydaní české Hospodářske noviny (HN).

V rámci tejto transakcie získa Hoffman (na snímke) 24,9-percentný podiel v J&T. Doterajším akcionárom Jozefovi Tkáčovi a Ivanovi Jakabovičovi zostane po 38 percent. "Necelý štvrtinový podiel získa Mário Hoffman formou navýšenia kapitálu skupiny," potvrdil HN člen predstavenstva J&T Banky Igor Kováč.

Finančná skupina podľa denníka od začiatku budúceho roka zmení svoju štruktúru. Fungovať bude pod hlavičkou J&T Finance Group SE, ktorá bude rozdelená na štyri hlavné piliere. Jej manažment bude sídliť v Prahe. "Štruktúru meníme kvôli zjednodušeniu skupiny navonok, kvôli akcionárom aj pre zjednodušenie vyplácania dividend," vysvetlil Kováč.

Najdôležitejšia spoločnosť skupiny J&T Finance Group Jozefa Tkáča a Ivana Jakaboviča - J&T Banka - znížila zisk za tohtoročný prvý polrok medziročne o štvrtinu.

Kým vlani banka v prvom polroku zarobila viac ako 22,5 milióna eur, tento rok to bolo takmer 17 miliónov eur.

Banka, ktorá má v súčasnosti 26 tisíc klientov, prisudzuje tohtoročný pokles zisku veľmi úspešnému minulému roku, kedy zarobila na českých a slovenských štátnych dlhopisoch a na menových obchodoch.

"Polovicu zisku z obchodovania sme vlani zarobili na obchodoch s cudzou menou, polovicu na nákupe českých a slovenských dlhopisov, ktoré boli vtedy lacné. Dlhopisy nám vyniesli 7,71 milióna eur čistého zisku," povedal českým HN člen predstavenstva J&T Banky Igor Kováč.

Na toľko chce J&T Banka navýšiť do konca tohto roka kapitál zo súčasných 280 miliónov eur.

Za tohtoročný prvý polrok tak klesol banke zisk z obchodovania na menej ako polovicu - z 24,9 na 12 miliónov.

Podľa Kováča by výnos z obchodovania nemal byť nosnou časťou hospodárskych výsledkov J&T Banky. Jej sila by podľa neho mala byť v stabilných výnosoch z poplatkov, emisných programov a úrokov.

"Klientské vklady nám tento rok vzrástli medziročne o 22 percent," hovorí Kováč. Objem vkladov dosiahol k tohtoročnému 30. júni 2,8 miliardy eur.

Posilňovanie banky bude závisieť aj od toho, aké investičné príležitosti v Európe bude schopná uskutočniť. V súčasnej dobe sonduje možnosti, ako expandovať na trhoch na Ukrajine, v Chorvátsku či Rusku.

"Príležitosti vidíme nielen vzhľadom k finančným a bankovým službám, ale aj v ďalších odvetviach, v ktorých naša skupina pôsobí - teda v cestovnom ruchu, energetike či developerstve," vysvetlil Kováč.

Na chorvátskom bankovom trhu rokuje J&T Banka s tamojším ústavom Vaba Bank, do ktorého by chcela väčšinovo vstúpiť. Nedávne vyjednávania s ďalšou chorvátskou bankou Centar stroskotali.

Navýšenie kapitálu je prioritou
Hlavným plánom J&T Banky je do konca roka navýšiť kapitál. Ten je dnes na úrovni 280 miliónov. Súčasná výška kapitálu však banku brzdí v uskutočňovaní nových investičných príležitostí. Chcela by ho preto navýšila o sto miliónov eur.

"Kapitál je vyšší ako plánovaný, ale nie je dostatočný na to, aby sme mali komfortnú kapitálovú primeranosť," hovorí Kováč. Tá je dnes na úrovni 10,8 percenta. Po zvýšení kapitálu by sa mala pohybovať okolo trinástich percent.

Navýšenie kapitálu ale bude záležať na tom, či sa banke podarí zohnať nové peniaze.

Časť z nich by mala pritiecť v podobe podriadeného vkladu. Ten je však relatívne vysoký a ponúka nízku úrokovú sadzbu na úrovni 5,1 percenta.

Zvyšok kapitálu by banka rada získala prostredníctvom nového produktu - investičných certifikátov. "Investičné certifikáty fungujú takmer ako kapitálový vstup, ale garantujú vám, že zo zisku vypláca banka najprv určité percento majiteľom investičných certifikátov a až potom vypláca dividendy," vysvetľuje člen predstavenstva J&T Banky.

Kováč sľubuje, že výnos týchto certifikátov bude vyšší ako šesť percent. Ak sa banke podarí tento produkt spustiť, bude prvým finančným ústavom na území Česka a Slovenska, ktorý bude tento typ produktu ponúkať.

Polmiliardový zisk je minimum
J&T Banka vykázala v prvom polroku aj o približne 17 miliónov eur nižší prevádzkový zisk ako za rovnaké obdobie vlani. Tento rok bol prevádzkový zisk na úrovni takmer 27 miliónov. Na tomto výsledku sa podľa Kováča podpísali hlavne zvýšené prevádzkové náklady banky.

"Otvárali sme nové pobočky, vyberáme nový bankový systém, zvýšil sa počet zamestnancov," vypočítava Kováč dôvody poklesu.

Za celý tento rok však vidia J&T Banku v zisku 23 až 30 miliónov eur. Bude závisieť aj od toho, ako budú rásť jej pobočka u nás, ruská J&T Bank ZAO a J&T Bank and Trust na Barbadose.

"Zisk vo výške 500 miliónov korún (19,28 milióna eur) vnímam ako minimum, ktoré by mala J&T Banka v tomto roku dosiahnuť. Všetko pod túto hranicu beriem ako neúspech," uzavrel Kováč.

01 - Modified: 2005-06-22 08:42:00 - Feat.: 0 - Title: NBA: Po 11 rokoch rozhodne o šampiónovi zápas č.7, Pistons prekazili korunováciu
01 - Modified: 2023-07-27 22:27:07 - Feat.: - Title: Veľký biznis v maloobchode na Slovensku. Známy reťazec chce prevziať top firmu zo sektora 02 - Modified: 2023-06-20 15:19:43 - Feat.: - Title: Firma blízka J&T chystá pod Tatrami novú štvrť za 25 miliónov eur 03 - Modified: 2023-06-21 22:01:57 - Feat.: - Title: Luxusný kemp, vily aj hotel za 50 miliónov eur. Chorvátsko prilákalo finančníkov z J&T 04 - Modified: 2023-04-22 08:56:24 - Feat.: - Title: Historický kaštieľ je známy bizarnou prístavbou obchodného reťazca. Teraz v ňom majú byť luxusné byty 05 - Modified: 2023-04-17 13:28:40 - Feat.: - Title: J&T ide vzkriesiť staré Hypernovy: schátrané megapredajne chytia druhý dych
menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 12:47