StoryEditor

J&T investuje na atraktívnom mieste v Chorvátsku. Ľudia majú zmiešané pocity

02.02.2016, 12:00
Autor:
TASRTASR

Skupina J&T sa chce stať dominantným hráčom v chorvátskom turistickom trhu. Podľa chorvátskeho denníka Zadarski list prevzala na konci minulého roka turistický rezort Zelena Punta na ostrove Ugljan. Informovali o tom dnes české Hospodářské noviny.

Česko-slovenská investičná skupina ho údajne získala od varaždinskej spoločnosti Coning, v ktorej mal kedysi väčšinový podiel bývalý chorvátsky vicepremiér a minister hospodárstva Radimir Čačić.

Rezort, ktorý leží vo veľmi atraktívnej lokalite, sa zrejme po rokoch, keď sa do neho neinvestovalo, dočká rozvoja. Nie je zatiaľ jasné, čo J&T urobí s existujúcimi stavbami. Zelena Punta má stavebné povolenie na výstavbu štvorhviezdičkového hotela, a tiež niekoľkých domov s apartmánmi.

"Je to pravda, Zelena Punta zmenila majiteľa. Ide o finančne stabilnú spoločnosť. Počuli sme, že úspešne investuje do bankovníctva, hotelierstva aj energetiky, takže nás potešilo, že majú záujem o náš rezort," vyhlásil miestny starosta Marin Boško.

J&T už vlastní v Chorvátsku banku Vaba a podiel v ďalšom rezorte Sunčani Hvar. Samotná J&T ale popiera, že by Zelenú Puntu prevzala. Podľa informácií českých HN rezort kúpili podnikatelia, ktorí sú spriaznení so skupinou J&T. Získaním Zelenej Punty skupina rozšíri svoju prítomnosť na chorvátskom trhu.

České HN zároveň uviedli, že skupina J&T vyvoláva u Chorvátov zmiešané pocity. Napríklad obyvatelia dediny Kukljica, pri ktorej turistický rezort Zelena Punta leží, očakávajú, že im prinesie nové pracovné miesta aj čerstvé investície do rozvoja lukratívneho strediska na brehu mora.

Doterajšie pôsobenie investičnej skupiny v Chorvátsku ale sprevádzajú skôr nečakané obraty a komplikácie. J&T prvýkrát zavítala na nákupy do Chorvátska v roku 2013. Vtedy sa uchádzala o stratovú Centar banku. Z nákupu, ktorému predchádzali dlhotrvajúce rozhovory, ale nakoniec skupina vycúvala. A to vo chvíli, keď už získala súhlas od chorvátskej centrálnej banky. To Záhreb nepríjemne zaskočilo.

Napriek tomu J&T neskôr v Chorvátsku získala malú regionálnu Vaba Banku Varaždin. Do nej už naliala milióny eur a v budúcnosti plánuje otvárať nové pobočky najmä na pobreží Chorvátska.

Predvlani zase J&T kúpila za symbolické jedno euro od spoločnosti Orco Property Group zhruba štvrtinový podiel v zadlženom hotelovom rezorte Sunčani Hvar. Chorvátsky štát, ktorý má asi tretinový podiel v tomto rezorte, sa však o transakcii podľa tamojších médií dozvedel až s veľkým oneskorením.

A nielen to. V uplynulých mesiacoch prejavila J&T záujem o chorvátsku spoločnosť Adris Grupa. Ide o jednu z najúspešnejších firiem v krajine.

Adris vlani predala tabakovú spoločnosť TDR za 550 miliónov eur a teraz sa sústreďuje predovšetkým na cestovný ruch. Podniká však aj v ďalších oblastiach, ako je chov rýb alebo poisťovníctvo. J&T chce podľa chorvátskej tlače Adris nepriateľsky prevziať. Ak by sa jej to podarilo, išlo by o jednu z najväčších transakcií v histórii Chorvátska. Z J&T by sa navyše stal najväčší hotelier na Jadrane.

01 - Modified: 2008-01-28 06:38:51 - Feat.: 0 - Title: Kritik Putina dostal červenú kartu
01 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 02 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ 03 - Modified: 2024-04-16 21:43:09 - Feat.: - Title: Teploty na severe Chorvátska klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov Celzia 04 - Modified: 2024-04-08 10:26:38 - Feat.: - Title: Česi potrestali Chorvátsko za drahotu, odradili ich aj poplatky za plážové sprchy. Slovensko sa doťahuje 05 - Modified: 2024-03-29 09:00:00 - Feat.: - Title: V Grécku sa nachádza skryté mesto. Ponúka bohatú históriu, stáva sa populárnym aj u turistov
menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:33