StoryEditor

Tučným odmenám pre bankárov v USA odzvonilo

08.02.2011, 15:45
Autor:
TASRTASR

V Spojených štátoch sa dostal proces schvaľovania nového systému vyplácania odmien topmanažérov bánk do záverečného štádia. Najväčšie banky budú musieť podľa navrhnutých opatrení časť pohyblivej odmeny hlavných manažérov odložiť o niekoľko rokov. Cieľom opatrení je, aby sa správne rady úverových ústavov v úsilí o krátkodobý prospech nehnali do veľmi rizikových operácií. Ako prvá inštitúcia schválila nový systém hmotnej zainteresovanosti bankárov na dlhodobých výsledkoch ústavov federálna poisťovňa bankových vkladov FDIC.

"Jedným z dôvodov krachu finančného systému bez pochybnosti bol nepomer medzi rizikom a odmenami," uviedol v pondelok (7.2.) počas híringu v bankovom výbore Kongresu člen správnej rady FDIC Thomas Curry. Napriek tomu, že sa finančný systém v krajine dostal v rokoch 2008 a 2009 tesne k priepasti, bankári dostávali aj naďalej tučné odmeny podľa starých kritérií. To vyvolávalo rozhorčenie verejnosti a podporilo tlak na reformu finančného sektoru, ktorú presadil prezident Barack Obama.

Po FDIC musí navrhnuté zmeny schváliť ešte šesť amerických centrálnych úradov a inštitúcií. Šéfka FDIC Sheila Bairová predpokladá, že sa to stane v najbližších týždňoch. Uviedla, že "vzhľadom na čas, ktorý sme téme venovali na nekonečných rokovaniach, veľmi by ma prekvapilo, keby sa ešte niečo prihodilo".

Obmedzenia na vyplácanie bonusov sa vzťahujú na finančné ústavy, ktorých hodnota je miliarda USD (737,84 milióna eur) a viac. Takých je v Spojených štátoch okolo 630.
V opatreniach sa uvádza, že topmanažéri ústavov budú mať deponovanú najmenej polovicu pohyblivej zložky svojich príjmov na tri roky v prípade, ak situácia ich bánk zostane zdravou.
Finančné koncerny s hodnotou majetku 50 a viac miliárd USD musia prijať opatrenia, aby sa odloženie časti odmien vzťahovalo aj na manažérov na nižších stupňoch riadenia. Takých bánk je v USA 35.

Kritikom sa však opatrenie nepáči. Žiadajú, aby sa lehota nevyplatenej časti odmien predlžila, alebo aby sa celé vyplácali s dlhším časovým posunom.

Niektoré banky už začali na pripravované zmeny v odmeňovaní manažérov reagovať. Šéf investičnej banky Goldman Sachs Lloyd Blankfein dostal svoj bonus za rok 2010 len v akciách ústavu. Išlo o 12,6 milióna USD. Akcie bude môcť predať najskôr v roku 2016.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:11