StoryEditor

Nová daň vynesie desiatky miliárd, tvrdí Brusel

14.02.2013, 14:55
Autor:
TASRTASR
Daň z finančných transakcií zavedie jedenásť krajín, medzi nimi i Slovensko.

Európska komisia (EK) oficiálne predložila návrh na zavedenie dane na finančné transakcie (FTT), ktorú chce uplatniť 11 členských krajín Európskej únie (EÚ). Daň by mala ročne vyniesť 30 až 35 miliárd eur. Podľa komisie je to prvý krok na zavedenie dane v celej únii, informovala agentúra Reuters.

Podľa návrhu EK by daň z finančných transakcií mala nadobudnúť platnosť od januára 2014. Odvod sa má týkať všetkých finančných transakcií. Obchody s akciami a dlhopismi majú byť zdanené sadzbou 0,1 % a s derivátovými nástrojmi sadzbou 0,01 %. To isté prezentovala EK v roku 2011 vo svojom prvom návrhu. Vtedy však ešte počítala s tým, že sa daň zavedie vo všetkých štátoch únie. Celoúniová daň stroskotala na odpore Britov a Švédov. V prípade jej zavedenia v celej EÚ mala ročne priniesť asi 57 miliárd eur.

Ministri financií EÚ koncom januára schválili, že daň z finančných transakcií môže spoločne zaviesť 11 krajín únie. Európa sa tak stane prvým regiónom, kde bude uplatnená táto kontroverzná daň z finančných transakcií. Za jej zavedenie sa zasadzujú predovšetkým Nemecko a Francúzsko. Berlín a Paríž totiž požadujú, aby sa finančný sektor primerane podieľal na znášaní nákladov finančnej krízy. Okrem týchto dvoch krajín daň zavedú aj Slovensko, Rakúsko, Belgicko, Estónsko, Grécko, Taliansko, Španielsko, Portugalsko a Slovinsko. Holandsko ešte uvažuje, či sa k tomu pripojí.

Komisár EÚ pre dane a colnú úniu Algirdas Šemeta v rámci prezentácie návrhu uviedol, že zdanenie úniového finančného sektora je nízke. Návrh podľa neho "kladie posledný dlažobný kameň na ceste k spoločnej dani na finančné transakcie v EÚ".

Podľa EK až 85 % transakcií, ktorých sa daň dotkne, prebieha medzi finančnými firmami. "Každý občan, ktorý si napríklad kúpi akcie za 10.000 eur, zaplatí daň z transakcií vo výške len 10 eur," uviedol Šemeta.

Odvod sa bude uplatňovať ako daň z pridanej hodnoty na obchody s cennými papiermi medzi finančnými inštitútmi. Banky, poisťovne a investičné fondy budú musieť odvod zaplatiť z každej transakcie. Daň sa netýka produktov, ako sú hypotéky, úvery a poistenie. Týka sa však obchodov s akciami. Vyňaté sú emisie nových štátnych dlhopisov rovnako ako krízové nákupy štátnych dlhopisov centrálnou bankou alebo Európskym mechanizmom pre stabilitu (EMS).

Zdanená bude každá transakcia, nech sa udeje kedykoľvek a kdekoľvek, ak jej súčasťou je finančný nástroj vydaný v 11 krajinách, v ktorých bude daň zavedená. Cieľom je, aby sa zabránilo presunu transakcií mimo štáty, kde sa daň zavedie, a posilňuje takzvaný rezidenčný princíp, ktorý hovorí, že ak ktorákoľvek strana transakcie je z oblasti, kde je zavedená daň, alebo ak zastupuje stranu z tohto regiónu, transakcia bude zdanená bez ohľadu na to, kde sa koná.

Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:39