StoryEditor

Španielsko sprísni dohľad nad bankami v krajine

09.01.2013, 11:10
Autor:
TASRTASR
Centrálna banka preto do vytipovaných bánk umiestni stálych inšpektorov.

Španielska centrálna banka na základe odporúčania Európskej únie plánuje sprísniť dohľad nad bankami. Rozhodla sa preto umiestniť stálych inšpektorov v 16 finančných ústavoch, a to nie iba v najväčších bankách v krajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

Španielske banky zápasia so stratami z nesplácaných úverov. Motorom štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny bol totiž vďaka lacným pôžičkám celú dekádu stavebný sektor. Po vypuknutí globálnej finančnej a hospodárskej krízy pred viac ako štyrmi rokmi realitná bublina v Španielsku praskla a bankám zostali iba straty.

Vláda v Madride musela vlani požiadať Európsku úniu o záchranný úver pre španielsky bankový sektor. Jednou z podmienok tejto pomoci bola reforma dohľadu centrálnej banky nad finančnými ústavmi v krajine.

Nový "režim" umožní centrálnej banke mať pod dozorom viac finančných ústavov, nielen dve najväčšie banky Santander a BBVA, v ktorých už pôsobia stáli inšpektori.

Mnohé stredne veľké a malé banky, najmä regionálne sporiteľne, ktoré nie sú kótované na burze, počas stavebného rozmachu nezodpovedne poskytovali developérom vysoké úvery. Okrem toho regionálne sporiteľne boli často pod kontrolou miestnych politikov, pretože v nich daný región vlastnil podiel, a niektorí z nich banky využívali na financovanie "obľúbených" projektov.

Kolaps realitného trhu spôsobil bankám veľké straty a zdecimoval ich kapitálové rezervy. Únia poskytla Španielsku záchranný úver 39 miliárd eur na rekapitalizáciu bánk. Jednou z podmienok pomoci bolo aj vytvorenie tzv. zlej banky, ktorá od finančných ústavov prevezme toxické, nesplácané úvery.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:47