StoryEditor

Taliansko sa prepadne hlbšie, tvrdí centrálna banka

18.01.2013, 15:32
Autor:
TASRTASR

Talianska centrálna banka dnes zhoršila svoju prognózu pre tretiu najväčšiu ekonomiku eurozóny a upozorňuje, že jej výkon klesne v tomto roku viac, ako pôvodne očakávala. Dôvodom je pokračujúci slabý domáci aj zahraničný dopyt v dôsledku dlhovej krízy eurozóny. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Banka najnovšie očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) Talianska sa tento rok zníži o 1 % a nie o 0,2 %, ako predpovedala minulý rok. Banka zároveň odhaduje, že v roku 2012 klesol HDP krajiny viac ako o 2 %.

V druhej polovici tohto roka by už talianska ekonomika mohla ožiť a začať mierne rásť a aj v nasledujúcom roku 2024 by mala pokračovať v zotavovaní, uvádza vo svojej správe centrálna banka.

Miera inflácie by mala ďalej spomaľovať v dôsledku slabého dopytu a slabých cenových tlakov. Úverové podmienky sú totiž stále napäté, objem nesplácaných úverov sa výrazne zvýšil.
Stav verejných financií sa aj napriek slabej ekonomike bude v rokoch 2013 - 2014 zlepšovať. A pomer dlhu k HDP by mal v roku 2014 začať klesať, dodala banka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 23:37