StoryEditor

Automobilka PSA sa dostala do obrovských problémov

13.02.2013, 08:34
Autor:
TASRTASRredred
Francúzskej automobilke sa nedarí predávať autá v Európe. Vykázala stratu päť miliárd eur.

 

Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën zaznamenala za minulý rok historickú čistú stratu vo výške 5 miliárd eur. Dôvodom sú odpisy aktív za približne 4 miliardy eur, ale aj prudký pokles dopytu po autách v Európe, ktorá je pre francúzsku spoločnosť kľúčovým trhom. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

 

Na porovnanie, v roku 2011 dosiahla firma zisk 588 miliónov eur. Predaj áut v Európskej únii však minulý rok klesol najviac za posledných 19 rokov. Ako uviedol šéf automobilky Philippe Varin, výsledky odrážajú "zhoršenú situáciu v automobilovom sektore v Európe".


Tržby Peugeotu klesli o 5,2 % na 55,4 miliardy eur, pričom tržby v automobilovej divízii zaznamenali oproti roku 2011 pokles o 10,3 %.

Problémy automobilky sa týkajú aj trnavského závodu. V marci nebude vyrábať v plnej prevádzke. Linky ostanú stáť každý posledný pracovný deň týždňa a výroba sa zastaví aj počas dvoch nočných zmien.

Automobilka si tento rok stanovila vyrobiť viac áut ako vlani, podľa hovorcu automoblilky Petra Šveca tento plán nie je ohrozený. Zatiaľ však nie je jasné, v akej situácii bude automobilka v ďalších mesiacoch. „Budú sa odvíjať hlavne v závislosti od stavu objednávok na trhu,“ dodáva Švec. Najnovšie dostala krízou zasiahnutá francúzska automobilka dobrú správu z Bruselu. Európska komisia jej totiž schválila štátnu pomoc vo výške 1,2 miliardy eur. Pomoc pre Peugeot je vo forme záruk, automobilka môže vďaka nim emitovať štátom garantované dlhopisy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:42