StoryEditor

Merkelová naštartovala volebný rok

05.01.2013, 06:08
Autor:
TASRTASR
Nemecko i jeho spolkové štáty musia ďalej znižovať dlh, vyhlásila kancelárka.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes naštartovala volebný rok na stretnutí Kresťanskej demokratickej únie (CDU) vo Wilhelmshavene v Dolnom Sasku.

Merkelová v prejave vyzvala na zníženie dlhu v rámci Nemecka až na úrovni jednotlivých regiónov. Zdôraznila, že je to pre Nemecko "absolútna otázka budúcnosti" a musia sa snažiť, aby sa ich deťom a vnukom žilo rovnako dobre, alebo ešte lepšie.

Ako dodala nemecká kancelárka, z Wilhelmshavenu musí vyjsť signál, že to dokážu. Koncom mesiaca sa v spolkovej krajine Dolné Sasko uskutočnia voľby, ktoré sú považované za kľúčový politický test pred celonárodnými septembrovými voľbami, uviedla tlačová agentúra DPA.

Konzervatívna kancelárka sa usiluje o zvolenie na tretie štvorročné volebné obdobie. V prieskumoch dosahuje vysoké čísla, ale dole ju stláča slabý koaličný partner Slobodná demokratická strana (FDP).

V Nemecku je Merkelová obľúbená za spôsob riadenia ekonomiky a zvládanie krízy v eurozóne. Dnes zverejnený prieskum televízie ARD ukázal, že CDU má podporu 41 percent, čo je najviac za posledných päť rokov.

Najväčšie "hlavybolenie" však Merkelovej spôsobuje FDP, ktorej preferencie klesli pod kritickú hranicu päť percent, čo znamená, že by sa už nedostala do parlamentu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:49