StoryEditor

Grécko môže dostať ďalšie peniaze ešte v januári

15.01.2013, 15:25
Autor:
TASRTASR

Grécko údajne dostane ďalšiu tranžu vo výške 9,2 miliardy eur z finančnej pomoci. Nebezpečenstvo vystúpenia krajiny z eurozóny je zažehnané, citovala agentúra DPA slová gréckeho ministra financií Jannisa Stournarasa, ktoré uviedol v rozhovore pre grécku televíziu.

"Pracovná skupina ministrov financií eurozóny obhajuje vyplatenie tranže v januári," uviedol Stournaras. Ministri financií eurozóny rozhodnú o vyplatení ďalšej časti z finančnej záchrany pre Grécko na svojom zasadnutí 21. januára.

Grécky parlament v pondelok (14. 1.) večer schválil celý rad opatrení, ktoré sú podmienkou na vyplatenie ďalších peňazí zo záchranných úverov od krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF). Grécko je pri svojom financovaní plne závislé od finančnej pomoci a v prípade jej zastavenia by sa dostalo do platobnej neschopnosti.

Medzi schválenými opatreniami sú napríklad automatické úspory, ktoré nadobudnú platnosť, ak krajina nebude plniť stanovené ciele pri konsolidácii verejných financií. Za balík opatrení hlasovalo 166 z 300 poslancov. Tieto zákony spoločne s daňovou reformou, schválenou minulý víkend, boli podmienkou na vyplatenie ďalších peňazí z finančnej pomoci.
Informovala o tom agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 18:12