StoryEditor

Cyprus čaká kontrola. Kvôli praniu peňazí

21.01.2013, 09:43
Autor:
TASRTASR
Nemecko chce na Cyprus poslať kontrolu. Tá ma prešetriť pranie špinavých peňazí.

Nemecká vláda chce opäť poslať na Cyprus kontrolórov. Má totiž pochybnosti o tom, že krajina odhodlane bojuje proti praniu peňazí, informoval portál nemeckého týždenníka Der Spiegel.

Cyprus požaduje od Bruselu miliardy pre svoj krízou zasiahnutý finančný sektor. Krajiny eurozóny zasa pochybujú o ubezpečeniach cyperskej vlády, že krajina nemá nič spoločné s praním peňazí. Spolkový minister financií Wolfgang Schäuble a niektorí ďalší ministri financií podľa informácii týždenníka Spiegel požadujú, aby bola na Cyprus vyslaná expertná skupina, ktorá by to preskúmala.

Nemá ísť len o to, či Cyprus do svojej legislatívy implementoval všetky medzinárodné dohody proti praniu peňazí. Na tento aspekt sa sústredili už predchádzajúce skúmania. Pri novej kontrole má ísť o to, či sa tieto predpisy skutočne dodržiavajú.

Schäuble a ministri financií Rakúska, Fínska a Holandska chcú požiadavku na vyslanie expertnej skupiny predniesť na dnešnom stretnutí Euroskupiny. Podporuje ju aj komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn. "Berieme tému prania peňazí veľmi vážne," uviedol Rehn. Nedávne legislatívne zmeny na Cypre sú podľa neho len "prvým krokom".

Medzinárodný menový fond (MMF) okrem toho pochybuje o udržateľnosti cyperského verejného dlhu. Zadlženosť krajiny by totiž podľa prognózy fondu mala do roku 2014 vyskočiť na 140 % hrubého domáceho produktu (HDP), pričom MMF považuje za udržateľný len dlh, ktorý by na konci záchranného programu bol na úrovni 100 % HDP. Preto fond tlačí na väčší odpis dlhu cyperských bánk.

Cyprus v súčasnosti rokuje s Európskou úniou, Európskou centrálnou bankou a MMF o finančnej pomoci. Cyperská vláda požaduje pomoc vo výške 17 miliárd eur, pričom záchranný program by mal trvať štyri roky.
Informoval o tom portál spiegel.de.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:38