StoryEditor

Grécko dosiahlo cieľ. Dohodlo sa s investormi

11.12.2012, 15:20
Autor:
TASRTASR
Atény odkúpili dlhopisy v plánovanom objeme. Dlh si znížili o miliardy.

Grécko dosiahlo svoj cieľ a dohodlo sa so súkromnými investormi na odkúpení dlhopisov v plánovanom objeme 30 miliárd eur za zhruba tretinu ich nominálnej hodnoty. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na správu gréckej štátnej televízie NET.

Program odkúpenia dlhopisov je pritom kľúčový na zníženie celkového gréckeho dlhu na udržateľnú úroveň, čo bola podmienka Medzinárodného menového fondu, aby súhlasil s uvoľnením ďalších peňazí z úveru pre Atény.

Grécka vláda pred spustením programu oznámila, že má na nákup svojho dlhu 10 miliárd eur. Vďaka tomu programu by sa čistý dlh Grécka mal znížiť o približne 20 miliárd eur.

Pôvodný termín na predloženie ponúk zo strany veriteľov vypršal už v piatok (7. 12.) o 18.00 h SEČ. Grécka vláda dostala ponuky tesne pod hranicou plánovanej sumy, preto sa rozhodla predĺžiť termín na ich predloženie do dnešnej 13. hodiny SEČ, aby získala zvyšné peniaze.

O výsledku gréckeho programu odkúpenia dlhopisov budú vo štvrtok 13. decembra rokovať na mimoriadnej schôdzi ministri financií eurozóny. Okrem toho, podľa hovorcu Európskej komisie Simona O'Connora, ministri by mali dnes usporiadať telekonferenciu.

01 - Modified: 2005-05-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Akcie Slovnaftu stiahli SAX
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:17