StoryEditor

Juncker: Cyprus pomoc nedostane skôr ako v marci

21.01.2013, 16:48
Autor:
TASRTASR
Ostrov sa stále s Trojkou nedohodol na podmienkach zachraňovacieho úveru.

Cyprus nebude môcť získať finančnú pomoc skôr ako v marci, povedal dnes odchádzajúci predseda Euroskupiny Jean-Claude Juncker. Informovala o tom agentúra AP.

Juncker pred dnešnou schôdzkou ministrov financií eurozóny dodal, že otázka pomoci Cypru sa síce dnes bude prerokovávať, no žiadne rozhodnutie v tejto záležitosti nepadne, nakoľko rokovania sa ešte neskončili.

Ostrovný štát požiadal koncom júna minulého roka o finančnú pomoc po tom, ako sa jeho najväčšie banky v dôsledku vysokej previazanosti s gréckym dlhom dostali do problémov. Očakáva sa, že Cyprus bude potrebovať okolo 17 miliárd eur, čo predstavuje zhruba ročný výkon cyperskej ekonomiky.

Okrem rokovaní v súvislosti s pomocou pre Cyprus by dnes ministri financií eurozóny mali rozhodnúť aj o novom predsedovi Euroskupiny, keďže Juncker, ktorý je na jej čele osem rokov, sa rozhodol ku koncu januára z funkcie odstúpiť. Svoju kandidatúru minulý týždeň oznámil holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem a predpokladá sa, že ministri ho podporia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 12:31