StoryEditor

S&P zlepšila výhľad ratingov Fínska a Luxemburska

14.01.2013, 19:24
Autor:
TASRTASR
Ratingy oboch krajín sú po novom stabilné. Holandska však nie.

Agentúra Standard & Poor's (S&P) dnes zlepšila výhľad ratingov Fínska a Luxemburska z negatívneho na stabilný. Znížila sa tak pravdepodobnosť, že obe krajiny by mohli v budúcnosti prísť o najvyššiu ratingovú známku AAA. Upozornila však, že Holandsku môže v nadchádzajúcich mesiacoch rating zhoršiť. Informovala o tom agentúra Reuters.

Agentúra dnes síce Holandsku potvrdila najvyšší rating AAA, ale zároveň ponechala výhľad ratingu negatívny. Odôvodnila to hrozbou sklzu pri znižovaní rozpočtového schodku, ak bude ekonomika krajiny rásť pomalšie, ako vláda odhadla pri zostavovaní rozpočtu na rok 2013.

"Negatívny výhľad odráža náš názor, že v Holandsku sa môže naplniť horší makroekonomický scenár spojený s možnými tlakmi na finančný sektor a širšiu ekonomiku v prípade, že pokles domáceho dopytu bude strmší a externé prostredie slabšie, ako sa očakáva," uviedla S&P vo svojom vyhlásení.

Odlišná situácia je v Luxembursku, ktoré má bohatú ekonomiku, solídnu bilanciu a značné externé prebytky. S&P sa preto domnieva, že hospodárstvo krajiny je dostatočne silné, aby odolalo prípadným tlakom a hrozbe, ktorú predstavuje dlhová kríza eurozóny.

Rovnako aj Fínsko podľa agentúry dobre odoláva kríze v eurozóne. Vláda v Helsinkách pokračuje v zavádzaní fiškálnych a štrukturálnych opatrení, ktoré umožnia krajine dosiahnuť v strednodobom časovom horizonte hospodársky rast nad úrovňou 1 %. Inými slovami, fínska politika je z pohľadu S&P rozumná a transparentná.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:26