StoryEditor

Deutsche Bundesbank mierne vzrástol zisk

12.03.2013, 14:43
Autor:
TASRTASR

Nemecká centrálna banka Deutsche Bundesbank (DBB) dosiahla vlani len mierny nárast zisku. Banka si totiž pre dlhovú krízu v eurozóne vytvorila vyššie finančné rezervy, aby lepšie odolávala rizikám. Uviedla to dnes agentúra DPA.

Čistý zisk Deutsche Bundesbank v roku 2012 stúpol na 664 miliónov eur zo 643 miliónov eur v predchádzajúcom roku 2011. Dôvodom jeho zvýšenia boli aj presuny menších súm do štátnej pokladnice. Presnejšie, ministerstvo financií dostalo vlani od DBB o 1,5 miliardy eur menej, ako očakávalo.

"Napriek výrazne vyšším príjmom z úrokov zisk banky vlani takmer nevzrástol v dôsledku ďalšieho prudkého zvýšenia finančných rezerv," vyhlásil prezident DBB Jens Weidmann. Dodal, že Bundesbank vlani zvýšila svoje finančné rezervy o 6,7 miliardy eur na 14,4 miliardy eur. Dôvodom je dlhová kríza, ktorá stále predstavuje vážne riziko pre nemeckú ekonomiku.

Weidmann, ktorý je členom predstavenstva Európskej centrálnej banky (ECB), patrí medzi najväčších kritikov jej programu nákupu dlhopisov štátov eurozóny. Podľa šéfa Deutsche Bundesbank protikrízové opatrenia ECB ohrozujú nezávislosť centrálnej banky a môžu prispieť k zrýchleniu inflácie.

Ale Bundesbank ako najväčší "dodávateľ" kapitálu ECB má z nákupu dlhopisov eurozóny aj najväčší profit. Nemecká centrálna banka zarobila na úrokoch z dlhopisov vlani 1,1 miliardy eur, z toho grécke dlhopisy jej vyniesli 555 miliónov eur.
Práve vyššie príjmy z úrokov a obchodovania s cennými papiermi boli minulý rok primárnym zdrojom zisku DBB.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:50