StoryEditor

O Cypre sa v nedeľu nerozhodlo. Rokovanie odložili

24.03.2013, 06:36
Autor:
TASRTASRredred
Priebežne aktualizované | Cypru ostávajú posledné hodiny na splnenie podmienok medzinárodnej finančnej pomoci.

23:50 "Haircut" by mohol byť väčší

Podľa zákulisných informácií tlačia veritelia na to, aby vklady najvyššej cyperskej banky Bank of Cyprus boli zdanené až 60% sadzbou. Doteraz sa hovorilo maximálne o 25%.

23:33 Cyperská slabina

Vyjednávanie o záchrane Cypru sa zdajú byť komplikovanejšie, než by mnohí očakávali. V prípade Grécka či Talianska sa aspoň čiastočné riešenie vždy našlo. Muselo sa nájsť.

Grécka, a najmä potom talianska ekonomika je totiž o poznanie väčšia a vplyv na finančné trhy by tým pádom bol obrovský. Došlo by k nákaze a následnému dominovému efektu. Hrozil by rozpad celej eurozóny. Štátnici teda vždy pred otvorením trhov prišli minimálne s dočasným riešením.

Pri Cypre je to inak, jeho ekonomika je malá. Jej záchranu by eurozóna bez väčších problémov zvládla. Cyperčania ale majú tú smolu, že by bankrot ich krajiny pravdepodobne finančné trhy ani nerozkolísal. A to ani odchod ostrova z eurozóny. Svojou hrozivú situáciou tak rozhodne nemôže držať európskych štátnikov ako rukojemníkov ako tomu bolo v prípade Grécka.

Cypru teda rozhodne nie je čo závidieť. Zrejme bude natlačený do tvrdých podmienok pomoci, ktoré bude musieť prijať. Ak si teda dobrovoľne nevyberie bankrot.

23:09 Informačný šum

Večer sprevádza séria organizačných zmätkov. Informácie o začiatku rokovaní euroskupiny boli mylné, naopak došlo k ich odloženiu na sedem hodín ráno.

Namiesto toho začalo ďalšie kolo rokovaní cyperského prezidenta Nikosa Anastasiadesa prezidentom EÚ Hermanom van Rompuyom a predsedom Európskej komisie José M. Barrosom. Za informačné šum sa ospravedlnil hovorca cyperskej vlády.

22:37 Rokovanie odložili na ráno

Cyperská televízia RIK SAT informuje, že rokovanie euroskupiny bolo odložené na sedem hodín ráno. 

21:51 Konečne sa všetko schyľuje k začiatku

Rokovania špičiek EÚ s cyperským prezidentom skončili. Teraz už by nič nemalo brániť začiatku rokovaní euroskupiny. Tam sa dajú očakávať najmä vysoké požiadavky kladené na Cyprus najmä zo strany Nemecka.

21:44 Ďalšie stretnutie Anastasiadesa

Cyperský prezident, Herman van Rompuy a Jose Manuel Barroso začali ďalšie rokovania - sedem hodín po ich prvom dnešnom stretnutí. 

20:48 Toto nepotrebuje komentár 

 

20:18 Cyperské politické strany sú pripravené hlasovať

Cyperský prezident Nikos Anastasiades je podľa spravodajkyne Guardianu v neustálom Kontakte so šéfmi parlamentných strán. Informuje ich o vývoji rokovaní, a to všetko za účelom čo najrýchlejšieho schválenia alebo dohody, ak teda vôbec k nejakej dôjde.

Takže sa cyperskí zákonodarcovia, zdá sa, dnes tiež nevyspí.

19:44 Anastasiades proti bankovému rozdeleniu

Grécke médiá podľa Guardianu píšu, že cyperský prezident Anastasiades nechce pristúpiť na požiadavky Trojky na reštrukturalizáciu bankového sektora. Vraj radšej rezignuje, ako prístup na argumenty, ktore znejú nielen z Bruselu.

19:34 Graf k zamysleniu: Cyprus proti Luxembursku

Takže cyperský bankový sektor bol vraj prebujnený. Dokonca ho prirovnávajú ku kasínam.
No dobre, ale čo potom bankový sektor Luxemburska?

19:09 Schäuble: Všetko záleží na obyvateľoch Cypru

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble dal pred rokovaním euroskupiny krátke vyjadrenie novinárom.
"Veľmi sme sa od minulého týždňa neposunuli. Čísla zostali rovnaké, ak niečo, tak sa zhoršili. Dúfam, že sa dnes dopracujeme k výsledku. Ale to samozrejme závisí na tom, ako realistický pohľad na vec budú mať samotní Cyperčania."

18:30 Noonan: Rokovania sa zrejme pretiahnu

To, čo sa dalo očakávať, sa zrejme stane skutočnosťou. Írsky minister financií Michael Noonan pred rokovaním euroskupiny povedal novinárom, že verí v dohodu, ale zároveň varoval: "Očakávam veľmi dlhú noc."
 

18:15 Ďalšie komplikácie pre Cyprus

Medzitým, čo začína rokovanie euroskupiny, prichádza z Cypru ďalšia neradostná správa (teda myslené pre Cyperčanov).

 Podľa tamojšej štátnej televízie dve najväčšie cyperské banky Laiki a Bank of Cyprus nepodpísali dohodu, podľa ktorej mala ich grécke pobočky odkúpiť grécka banka Piraeus. Dohoda bola oznámená v piatok.

Zatiaľ nie sú známe detaily, ale keď nič iné, tak to rozhodne znižuje nádej Cypru na získanie finančnej pomoci.
 

18:00 Rokovanie euroskupiny práve začína

Práve začína kľúčové rokovanie ministrov financií krajín eurozóny, teda takzvanej euroskupiny. Dá sa očakávať horlivá debata.

Na fotke je zachytený príchod cyperského prezidenta Nikosa Anastasiadese do budovy Európskej rady.

17:50 Výberový limit 100 eur

To, čo sa stalo v banke Laiki, musí nakoniec dodržať všetky finančné ústavy v krajine. Teda všetky banky na Cypre dnes obmedzili výber peňazí z bankomatov iba na 100 eur denne. Potvrdil to cyperský vládny činiteľ.
Oprava: Obmedzenie platí len pre banky Laiki a Bank of Cyprus

17:09 Prvé problémy: Fond solidarity sa Bruselu nepáči

Tak je tu prvá lastovička v rámci názorov na návrhy cyperských opatrenia. Zástupcom eurozóny sa podľa redaktora denníka The Guardian Iana Taylora príliš nepozdáva cyperským parlamentom schválené vytvorenie fondu solidarity, do ktorého bude zahrnutý cirkevný i štátny majetok, ktorým sa bude ručiť za vydané dlhopisy krajiny.
Uvidíme, ako to naozaj bude.

17:03 Španielsko je kľudné. Vraj ...

Kríza na Cypre sa v španielskych bankách nijako neprejavila, žiadny odliv vkladov z nich nenastal. Povedal to dnes španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos domácej tlačovej agentúre Europe Press. Problémy Cypru sú podľa neho úplne špecifické a jedinečné.

"Zovšeobecňovať cyperskú situáciu na ostatné ekonomiky eurozóny je úplne nemiestne," povedal minister.

16:21 Záujem novinárov je obrovský

Po pár mesiacoch pokoja sa v Bruseli opäť rozhoduje o osude ďalšej krajiny eurozóny. Zodpovedá tomu aj záujem novinárov, ktorí chcú byť pri záveroch rokovaní euroskupiny.

16:05 Cyprus vzhliada ku Grécku

Cyperskí politici dúfajú, že im na dnešnom rokovaní ministrov financií krajín eurozóny pomôže Grécko.
Predstaviteľ cyperskej socialistickej strany Edeka Dimitris Papadakis dnes povedal, že by ostrov chcel značnú podporu od gréckeho ministra financií Yannis Stournarase.

"Potrebujeme skutočnú podporu Grécka pretože pozícia euroskupiny zostáva naďalej vydieračská a čisto antieurópska," povedal okrem iného Papadakis.

Cyprus si ale môže byť istý, že názory nemeckého ministra financií budú mať na dnešnom rokovaní väčšiu váhu. A ten už varoval Cyprus, že sa krajina nevyhne ťažkým časom. Dodal, že to nie je kvôli európskej tvrdohlavosti, ale kvôli cyperskému ekonomickému modelu, ktorý už nemôže ďalej fungovať.

15:52 Cyperský prezident má prvé kolo rokovaní za sebou

Cyperský prezident Nicos Anastasiades už ukončil rokovania s prezidentom EÚ Hermanom Van Rompuyom a predsedom EK J.M. Barrosom. Teraz rokuje s prezidentom ECB Mariom Draghim, riaditeľkou MMF Christine Lagardeovou a tiež s komisárom pre menové záležitosti Ollim Rehnon.

Žiadne informácie z rokovaní zatiaľ nepresiaklo na verejnosť.

15:15 Člen ECB Nowotny: Cyprus trhy nepoloží

Terajšia kríza na Cypre by sa nemala rozšíriť do ďalších krajín eurozóny a na európske finančné trhy. Povedal to guvernér rakúskej centrálnej banky a člen rady Európskej centrálnej banky Ewald Nowotny. Cyprus je podľa neho "osobitný prípad", pretože krajina má neudržateľne predimenzovaný finančný sektor, ktorý z veľkej časti slúži zahraničným investorom.

"Takýto systém určite nebude môcť pretrvať," povedal Nowotny v dnešnom vydaní rakúskeho denníka Österreich. Na otázku, či je cyperská kríza hrozbou pre európske finančné trhy, poukázal na to, že Cyprus sa na ekonomike eurozóny podieľa iba dvoma tisícinami.

"V Španielsku, Portugalsku a Írsku pozorujeme zreteľné známky zlepšovania. Nečakáme žiadne zásadné problémy ani v Taliansku a nemyslíme si, že by mohlo dôjsť k nákaze," povedal rakúsky guvernér.

15:05 Dohoda je schodná pre obe strany

Dohoda Cypru so zástupcami medzinárodných veriteľov na novej podobe jednorazového zdanenia vkladov v cyperských bankách je schodná ako pre zadlžený ostrov, tak pre eurozónu. Zhodli sa na tom analytici oslovení ČTK. Nálada na finančných trhoch bude v pondelok lepšia, než bola začiatkom minulého týždňa, povedal analytik Patria Finance David Marek.


 

Rokovania o záchrannom balíku EÚ a Medzinárodného menového fondu (MMF) pre Cyprus sa dostali "do veľmi háklivého štádia" a budú v nedeľu pokračovať v Bruseli, informovala v noci nadnes tlačová agentúra Reuters.      Cyperská vláda vo svojom vyhlásení označila situáciu za "veľmi zložitú". Cyperský prezident Nikos Anastasiadis v nedeľu ráno odcestuje do Bruselu.      

V pondelok je konečný termín, aby sa ukázalo, či ostrovná krajina dostane záchranný balík, alebo cyperské banky ostanú bez núdzovej finančnej pomoci.     

Pri nočných rokovaniach Cypru s takzvanou Trojkou medzinárodných veriteľov - Európska komisia, Európska centrálna banka (ECB) a MMF -sa vyskytli komplikácie, uviedla DPA.

01 - Modified: 2005-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Teleskopický žeriav ako "inteligentný skladník" 02 - Modified: 2005-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V októbri sa presťahujú do Brna 03 - Modified: 2005-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pri Sučanoch vyrástol moderný závod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 16:12