Reuters
StoryEditor

Estónsko je nepriateľské k Bitcoinu. No mohlo by z neho vyťažiť

24.04.2016, 00:00
Estónsko je dobre známe svojim napredovaním v technológiách, najmä vo verejnom sektore. Napriek tomu to po poslednom rozhodnutí najvyššieho súdu nevyzerá s kryptomenami vôbec ružovo.

 Súd rozhodol v neprospech Bitcoinu, keď riešil ešte prípad z roku 2014 v rámci ktorého polícia vyšetrovala platformu na obchodovanie BTC.ee. Po tomto rozhodnutí pravdepodobne dlho nikto nezavíta do krajiny s novým krypto-nápadom. Avšak Estónsko sa už dlhšiu dobu  ukazuje ako nepriateľské ku kryptomenám. Bola to práve pobaltská krajina, ktorá volala po zdanení Bitcoinu na poli Európskej únie. Tá nakoniec rozhodla v prospech kryptomien. Estónsko by naopak svojou inovatívnosťou vo verejnom sektore mohlo  vyťažiť z použitia kryptomien a technológie Blockchain.

Naopak Francúzsko a Poľsko sa postupne stavajú otvorenejšími ku kryptomenám. V Poľsku len rok funguje tzv. Ministerstvo pre digitálne záležitosti, ktoré sa venuje primárne novým technológiám. Cieľom Ministerstva je tak hľadať spôsoby ako využiť nové technológie v prospech Poľska. Bitcoin považuje Ministerstvo spolu s internetom vecí za jednu z technológií, ktoré môže v blízkej dobe pomôcť Poľsku v napredovaní. Vo Francúzsku  centrálna banka a Výbor pre finančnú stabilitu (FSB), ktorý je zložený z predstaviteľov krajín G-20, začali hlbšie skúmať kryptomeny. Napriek tomu, že ich považujú ešte za veľmi mladú technológiu s množstvom nástrah, vidia v nej potenciál. Najmä v zmysle jednoduchosti, bezpečnosti a nižších nákladov v spojitosti s finančnými trhmi.

Pri pohľade na nové aplikácie v spojitosti s Blockchainom, sa toho udialo za posledné dva týždne pomerne veľa. Spoločnosť Accenture pracuje na vývoji aplikácie, ktorá by pomohla v evidencii liekov. Samozrejme aplikácia by mala pracovať na základe „zdieľanej účtovnej knihy“ Blockchain. Accenture na tom pracuje v rámci projektu Hyperledger, čo je platforma pre zdieľanie „účtovných kníh“ v rámci finančných inštitúcií. Spoločnosť by tak chcela vyvinúť platformu, kde by vedela sledovať dodávateľské reťazce vo farmaceutickom priemysle. Tým by vylúčila z trhu tzv. falšované lieky. 

Na trhu sa už objavilo aj nové uplatnenie Blockchainu. Avšak tentoraz to je Blockchain meny Ethereum. Blockchain tejto meny sa do  určitej miery odlišuje od Blockchainu, ktorý má Bitcoin. Odlišuje sa najmä svojou rýchlosťou transakcií a zameraním na tzv. smart kontrakty a P2P výmeny. Z tohto benefitu Etherea vychádza aj spoločnosť LO3, ktorá začala Blockchain využívať v energetike. Spoločnosť začala predávať nadbytočnú energiu zo svojich solárnych panelov pomocou Blockchainu. Zatiaľ tento obchod funguje len medzi dvoma spoločnosťami. Pričom spoločnosť ušetrí na tom, že nadbytočnú energiu nemusí dodávať naspäť do siete. Na tomto princípe sa tak eliminuje zapojenie sa tretej strany do celého procesu. 

Poslednou zaujímavou aplikáciou je aplikácia Gyft. Pomocou tejto aplikácie sa môže ktorákoľvek študentka vybrať na celodenný výlet do nákupného centra. Bude jej stačiť len aplikácia a samozrejme pár Bitcoinov na svojom účte. Aplikácia je jednoducho spojená s vašou Bitcoin peňaženkou.  Pomocou tejto aplikácie si môžete kúpiť rôzne darčekové poukazy. Samozrejme aj tých spoločností, ktoré neakceptujú Bitcoin. Nákup vecí touto cestou je síce zložitejší, avšak pre Bitcoinových nadšencov je dobrým riešením. Môžete si tak nakúpiť v Starbucks, Walmarte alebo Amazone.

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/analyzy-1, menuAlias = analyzy-1, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:11