StoryEditor

Embargo zneisťuje investorov

15.03.2006, 23:00
Povesť Slovenska ako krajiny s dobrými vzťahmi s investormi sa môže naštrbiť. Po zastavení predaja štátneho majetku si vláda nevie splniť záväzky voči zahraničným investorom, ktorí očakávali, že nadobudnú pozemky, aby hladko rozbehli plánované projekty.

Povesť Slovenska ako krajiny s dobrými vzťahmi s investormi sa môže naštrbiť. Po zastavení predaja štátneho majetku si vláda nevie splniť záväzky voči zahraničným investorom, ktorí očakávali, že nadobudnú pozemky, aby hladko rozbehli plánované projekty. Riešením by mohol byť prenájom alebo udeľovanie predkupného práva. Súhlas investorov však zatiaľ chýba. Stop privatizácii tak vytvára riziko, že Slovensko príde o investície za vyše desať miliárd korún.

Rozdielne postoje
Minister hospodárstva Jirko Malchárek rokuje so šiestimi investormi, pričom v hre sú investície za 13 až 14 miliárd korún. "Žiadne výnimky sa udeľovať nebudú. Prenájom pozemkov je cestou, ktorá nám v momentálnej situácii udrží investorov na Slovensku," tvrdí Malchárek. So všetkými ohrozenými investormi hodlá osobne rokovať aj minister pôdohospodárstva Zolt Simon. "Musí sa nájsť riešenie, aj za cenu zmlúv o predkupnom práve, pokiaľ investori nebudú súhlasiť s prenájmom pôdy," spresňuje Simon.
Najhoršia situácia je podľa neho s odovzdaním pozemkov na výstavbu automobilky Kia/Motors pri Žiline. "Sú to dlhodobé záväzky Slovenska, ktoré vznikli dávno pred zákazom predaja štátnych nehnuteľností. Ich nesplnením môžu vzniknúť miliónové škody na pokutách," hovorí Simon. Obdobné škody môžu podľa neho nastať v prípade fabriky v Rimavskej Sobote, kde verejnú súťaž na odpredaj prebytočného majetku štátu vo vlastníctve ministerstva spravodlivosti vyhral taliansky investor ešte v novembri.
"Rokovania s investorom v Rimavskej Sobote ďalej pokračujú a dali sme súhlas na pokračovanie prác tak, akoby kúpno-predajná zmluva bola podpísaná. O túto lokalitu nemá záujem priveľa investorov a som presvedčená o tom, že aj budúci minister bude so závermi výberového konania súhlasiť," konštatuje ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Ohrozené miesta
"Vznik nových pracovných príležitostí je ohrozený nielen v Rimavskej Sobote, ale aj v Jelšave a v priemyselnom parku v Leviciach," uvádza hovorca ministerstva práce a sociálnych vecí Martin Danko. Podľa neho vláda svoje rozhodnutie o zastavení predaja meniť nebude. S investormi by mal rokovať Slovenský pozemkový fond s cieľom zabrániť odchodu investorov.
Možné presadenie výnimiek zo zákazu v parlamente by mohlo naraziť na nedostatok politickej podpory. Podľa poslanca za KDH Pavla Minárika má vláda svoje kompetencie a musí sa sama rozhodnúť. "A aj niesť zodpovednosť," dodáva.
Poslanec Smeru Ľubomíry Vážny je presvedčený, že predaj nehnuteľností má viacero rozmerov, nejde len o vznik nových pracovných miest. "Budeme o tom rokovať, nesmie však chýbať všeobecná politická vôľa," vysvetľuje .

Pravdu mal Tóth
Zastavenie privatizácie z 25. januára sa osobne dotklo aj ministra kultúry Františka Tótha, ktorému hrozilo odvolanie za pokračujúci predaj majetku v jeho rezorte. Nahrávka z rokovania vlády mu však potvrdila, že ho premiér Mikuláš Dzurinda ubezpečil o možnosti predávať nehnuteľnosti, potrebné na dofinancovanie novostavby SND. "Po vypočutí nahrávky je pre mňa celá záležitosť uzavretá, cítim sa v tejto kauze nevinný a mám čisté svedomie, že som nič neporušil a hovoril som vždy pravdu," uzatvára Tóth.

01 - Modified: 2003-02-19 09:04:25 - Feat.: 0 - Title: Kandidáti odmietli kritiku, podporili EU
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 20:44