StoryEditor

Časť pravicových politikov už odmieta Smer aj HZDS

29.05.2006, 00:00
Kampaň graduje. Jasné "nie" povolebnej spolupráci počuli cez víkend Smer-sociálna demokracia a Ľudová strana-HZDS. Odkázali im to šéf únie SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda a podpredseda kresťanských demokratov Daniel Lipšic.

Kampaň graduje. Jasné "nie" povolebnej spolupráci počuli cez víkend Smer-sociálna demokracia a ĽS-HZDS. Cez médiá im to odkázali predseda vlády a SDKÚ Mikuláš Dzurinda a podpredseda KDH Daniel Lipšic. Ten dokonca v diskusnej relácii TV Joj obvinil tieňového ministra spravodlivosti Smeru Martina Glvača zo stykov s bratislavským podsvetím.

"Prašivá" taktika
Spolu s programovými rozdielmi je aj to jeden zo závažných dôvodov, prečo si Lipšic nechce so sociálnymi demokratmi sadnúť do jednej vlády. "Pokiaľ nám Smer nebude ponúkať ľudí, ktorí sa nehanbia za styky s mafiánmi, možno situácia bude iná."
Dzurindova únia a kresťanskí demokrati chcú takto k sebe pritiahnuť nerozhodnutých voličov, komentuje vrcholiacu kampaň politológ László Öllős. Podľa neho to môže prípadne zneistiť priaznivcov Smeru a HZDS. HN zistili, že podobnú stratégiu pred časom presadzoval práve Dzurinda.
Koaličný potenciál ĽS-HZDS dlhodobo komplikuje osoba Vladimíra Mečiara. Posledné vyjadrenia politikov naznačujú, že odmietnutie sa môže týkať celej strany. "Pre nás je spolupráca s HZDS neprijateľná," vyhlásili Dzurinda s Lipšicom.
Podpredseda Ľudovej strany Milan Urbáni im sebavedome odkázal: "Nebude zlé, keď si trochu vyskúšajú pobyt v opozícii." Podobné výroky označil za "prašivé taktiky".

Čo hovorí Hrušovský
Lipšic tvrdí, že stredo-pravé strany by mohli vládnuť, ak by sa im podarilo podpísať "tolerančnú zmluvu" s niektorou z opozičných strán. "Nech zabudnú na HZDS, to neprichádza do úvahy," hovorí Urbáni.
Člen predsedníctva Smeru Miroslav Číž zdôraznil, že Lipšicovo vyjadrenie nekorešponduje s tým, čo tvrdí šéf kresťanských demokratov Pavol Hrušovský. Ten včera v diskusnej relácii STV označil Smer za štandardnú politickú stranu. Miernejšie slová na adresu sociálnej demokracie volil aj ďalší podpredseda KDH Július Brocka. "Už sme boli vo vláde s SDĽ, čo sú bývalí komunisti, moja predstavivosť je preto trochu väčšia." KDH povedalo podľa neho jasné nie iba HZDS a KSS.Vládna trojka na konci volebného obdobia plného sporov prichádza so zmierlivými vyhláseniami o možnom pokračovaní v súčasnom zložení. "Chceme sa uchádzať o ďalšiu spoluprácu, a dokonca istý koordinovaný postup s KDH a SMK, lebo sme si programovo najbližší. Neboli rokovania, verím, že ich to nebude veľmi iritovať, že to hovorím," tvrdí Dzurinda. Aj pre KDH a SMK je optimum vláda stredo-pravých strán. Výkonný podpredseda SMK Miklós Duray si však nevie predstaviť, že by toto zoskupenie malo po voľbách takú silu, aby dokázali spoločne ovplyvniť priebeh rokovaní o zostavení budúcej vlády. Zdržanliví sú aj v KDH. "Podpredseda SDKÚ pán Mikloš nasadil KDH psiu hlavu, keď povedal, že budeme podporovať len deti z prvého manželstva, čo je nezmysel. Dosť ma to podráždilo," reagoval Brocka. Duray tvrdí, že ak Smer osloví SMK, budú s ním po voľbách rokovať.

01 - Modified: 2003-03-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Orange Slovensko strojnásobil zisk 02 - Modified: 2003-03-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko 03 - Modified: 2003-03-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Osem pokút za nedodržanie licencií
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 20:20