StoryEditor

Skvelá virálna kampaň s tancujúcimi škriatkami

21.01.2008, 23:00
Spoločnosť s kancelárskymi potrebami OfficeMax zaznamenala so svojou sezónnou virálnou stránkou elfyourself.com obrovský úspech. Je to skvelý príklad ako s nesúvisiacou témou môžete tak ľahko propagovať vlastnú firmu.

Možno hneď viete o čom je reč a aj vy ste boli medzi tými vybratými, ktorí našli vo svojej mailovej schránke odkaz na stránku www.elfyourself.com. Užívatelia na tejto stránke mohli „prilepiť“ fotografiu svojej tváre na tancujúceho elfa (škriatka) a ďalej šíriť medzi priateľmi či známymi. Stránka bola po prvýkrát spustená minulý rok počas vianočnej sezóny s návštevnosťou okolo 2,6 mil. užívateľov. Tento rok ale stránka slávila omnoho väčšiu popularitu s návštevnosťou až 10 krát väčšou, 26,4 mil. ľudí.

Stránka adage.com informovala, že podľa newyorskej agentúry Toy, ktorá kampaň vytvorila, strávili ľudia počas tejto sezóny na stránke časovo viac ako 2,614 rokov. Nárast v počte vytvorených elfov z 11 mil. v minulom roku na tohtoročných 123 mil. je markantný a jedinou zmenou bolo len pridanie ďalších variácií elfov.  Je zaujímavé, že prvotné informácie o stránke sa objavili viac-menej len na blogoch  a ďalšia propagácia už prebiehala v réžii buzz marketingu a viral marketingu. Užívatelia medzi sebou vytvárali šum a virálny marketing zabezpečil, že posolstvo sa šírilo rýchlosťou blesku.



Podstatnou otázkou, ktorú položil adage spoločnosti je: „Ako pomohla táto kampaň firme OfficeMax?“ Podľa nej je s takýmto druhom reklamy spojené veľké riziko. Predsa len škriatkovia aj keď pôsobia milo a zábavne, nemajú takmer žiadnu spojitosť s firmou samotnou. Podľa spoločnosti sa ale riziko oplatilo, pretože medzi vyhľadávanými termínmi OfficeMax počas decembra rapídne stúpol. Dosiahnutým cieľom je relatívne za nízku cenu zvýšenie povedomia o spoločnosti a značke.

Hlavná myšlienka kampane je budovanie značky, odlíšiť sa nejakým spôsobom od konkurencie aj cestou humoru. Uvidíme čoho sa dočkáme v nasledujúcej sezóne, OfficeMax svoju šancu určite len tak ľahko nezahodí.

Zdroje:
Adage.com
www.mpdailyfix.com

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 11:55