StoryEditor

Eximbanka potrebuje viac voľnosti

29.06.2007, 00:00
Podpora exportu. Novela zákona by mohla Exportno-importnej banke pomôcť obstáť v konkurencii.

Exportno-importná banka chce pomôcť slovenským podnikateľom vrátiť sa na trhy, ktoré boli tradičnými importérmi našich tovarov ešte z čias Československa. Ako na včerajšom HNClube - diskusnom fóre Hospodárskych novín povedal jej generálny riaditeľ Igor Lichnovský, zamerať sa chcú najmä na niektoré krajiny bývalého Sovietskeho zväzu. Okrem zastrešenia vývozu do krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj chce banka pomôcť našim firmám preniknúť aj do ázijských či afrických štátov. V silnejúcom konkurenčnom prostredí by však na svoj rozvoj potrebovala liberálnejší zákon o Eximbanke a vjaczdrojové financovanie.

Späť na pôvodné trhy
Postavenie banky ako štátnej inštitúcie bolo v čase jej vzniku na nerozvinutom bankovom trhu výnimočné. "Dnes je bankový sektor stabilný a poisťovanie exportných rizík má konkurenčné prostredie," zhodnotil Lichnovský. To ju núti ponúkať nové produkty, rozširovať spoluprácu s komerčnými bankami a otvárať našim podnikateľom nové teritóriá. "Chceme sa vrátiť na trhy, ktoré sme v minulosti opustili, ako je napríklad Ruská federácia, Ukrajina, Moldavsko, Kazachstan či Azerbajdžan," priblížil námestník generálneho riaditeľa banky Štefan Veselovský. Do hľadáčika Eximbanky sa dostali aj "rizikovejšie teritóriá" ako Čína, Vietnam, niektoré štáty Latinskej Ameriky či západnej Afriky. V spolupráci s Českou republikou sa chcú zamerať aj na rekonštrukcie a opravy bývalých spoločných investičných celkov.

Potrebná novela
Ak chce Eximbanka zvýšiť svoju konkurencieschopnosť, musí sa správať komerčnejšie. Na to však potrebuje liberálnejšu legislatívu prostredia. "Chceme otvoriť otázku novelizácie zákona o Eximbanke. Našu legislatívu treba harmonizovať s Európskou úniou. Vhodnou argumentáciou by sme chceli presvedčiť zákonodarcov, aby sme sa mohli v podnikateľských vodách zmeniť na šťuku," povedal Veselovský.
Banka do konca augusta pripraví novú koncepciu, ktorá okrem úpravy teritoriálnej či komoditnej štruktúry sa bude zaoberať aj riadením rizík a refinancovaním. "O cudzie zdroje sa chceme usilovať priamo z finančného trhu," doplnil Veselovský s tým, že nemá obavy o schopnosť Eximbanky získať externé financie. Napriek tomu rokujú o zdrojovom posilnení aj s ministerstvom financií. "Som presvedčený, že vláda bude načúvať našim argumentom," myslí si.
Eximbanka vznikla pred desiatimi rokmi. Jej poslaním bola a je podpora domáceho exportu prostredníctvom bankových a poisťovacích aktivít, zlepšenie hospodárskej výmeny Slovenska so zahraničím a zvýšenie konkurencieschopnosti našich výrobcov na zahraničných trhoch. Za desať rokov sa podpora exportu Eximbankou viac ako zdesaťnásobila a minulý rok dosiahla 85 miliárd korún.

HOSŤAMI DISKUSNÉHO FÓRA Hospodárskych novín boli zľava Štefan Veselovský, námestník generálneho riaditeľa Eximbanky, námestníčka generálneho riaditeľa Eximbanky Alena Longauerová a generálny riaditeľ Eximbanky Igor Lichnovský (dolu). Snímka Samuel Vanko
NA HNCLUBE vystúpili aj generálny riaditeľ SARIO Peter Hajaš a Zuzana Mikulášová, vedúca odboru marketingu SARIO. Snímka Samuel Vanko
MINISTER FINANCIÍ SR Ján Počiatek a Tomáš Kurtanský, šéfredaktor Hospodárskych novín. Snímka Samuel Vanko

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/aktualny, menuAlias = aktualny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 11:48