StoryEditor

Fed uvažuje o inflačnom cielení menovej politiky

01.04.2005, 00:00
Alan Greenspan, šéf komisie, ktorá rozhoduje o výške úrokov Fed, sa prijatiu inflačného cielenia bráni od nástupu do svojej funkcie v auguste 1987. Keďže jeho funkčné obdobie vyprší v januári, potenciálni nástupcovia prichádzajú s aktívnou prezentáciou alternatív riadenia menovej politiky. Kandidát Bernanke má oproti ostatným výhodu v tom, že jeho funkčné obdobie vo Fede je najdlhšie - nastúpil v auguste 2002 a odísť má až začiatkom roka 2018.

Guvernér Federálneho rezervného systému (Fed) Ben Bernanke opäť vyjadril sympatie inflačnému cieleniu menovej politiky americkej centrálnej banky. Potenciálny nástupca odchádzajúceho šéfa Fedu Alana Greenspana pred študentmi podnikového manažmentu na Daytonskej univerzite vyhlásil, že podľa neho by stanovenie konkrétnej miery inflácie vnieslo transparentnosť do menovej politiky. Trh by totiž aktuálne údaje o raste cien mohol porovnávať s inflačným cieľom centrálnej banky, takže by s väčšou istotou očakával stúpanie alebo klesanie kľúčových úrokových sadzieb, od ktorých sa odvíjajú aj úroky v komerčných bankách.
"Favorizujem špecifickejšie číselné vyjadrenie inflačného cieľa," odpovedal Bernanke na otázku jedného zo študentov. "Nedávno sme diskutovali (o inflačnom cielení) a určite to je možné, ale momentálne sme, svojím spôsobom, ventilovali všetko, čo sa udialo za posledných pár rokov," vysvetlil Bernanke postup centrálnej banky po stagnácii svetového hospodárstva na štarte nového milénia. Podľa agentúry Reuters sa bankár na investičnom seminári vyhol hodnoteniu súčasnej menovej politiky alebo hodnoteniu hospodárskej situácie v krajine. Dal však jasne najavo svoju podporu opatreniam, ktoré dokážu pochopiť aj outsideri mimo kruhu Federálnej komisie pre operácie na voľnom trhu (FOMC). Alan Greenspan, šéf komisie, ktorá rozhoduje o výške úrokov Fed, sa prijatiu inflačného cielenia bráni od nástupu do svojej funkcie v auguste 1987. Keďže jeho funkčné obdobie vyprší v januári, potenciálni nástupcovia prichádzajú s aktívnou prezentáciou alternatív riadenia menovej politiky. Kandidát Bernanke má oproti ostatným výhodu v tom, že jeho funkčné obdobie vo Fede je najdlhšie - nastúpil v auguste 2002 a odísť má až začiatkom roka 2018. Bernankovi oponenti, napríklad prezident chicagskej Federálnej banky Michael Moskow, považujú inflačné cielenie ako dobrý nástroj skôr pre krajiny, ktoré mali problémy s nekontrolovateľným rastom inflácie, a teda inflačným cielením iba demonštrujú odhodlanie v boji proti vysokému rastu cien.
Výkon menovej politiky (zmena úrokových sadzieb) sa dáva spravidla do súvislosti s vývojom inflácie.
Inflačné cielenie je stratégia centrálnej banky a jej menovej politiky, ktorou sa snaží dosiahnuť svoj strednodobý cieľ - stanovenú mieru inflácie. Ako uvádza v materiáloch pre médiá na svojich internetových stránkach Národná banka Slovenska, stratégia inflačného cielenia predpokladá, že cieľ, ktorý podporuje aj vláda, je v očiach verejnosti natoľko záväzný, že má schopnosť usmerňovať inflačné očakávania firiem a jednotlivcov. Formovanie inflačných očakávaní tak pôsobí ako nominálna kotva a podporuje menovú politiku (stúpanie alebo klesanie úrokov).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 13:23