StoryEditor

SAX príde o Slovenskú poisťovňu a Ozetu

22.01.2003, 23:00

Hlavný akciový index Bratislavskej burzy cenných papierov v Bratislave (BCPB), a. s., SAX bude od 1. februára ľahší o dva cenné papiere. Burza sa v najbližších dňoch chystá vyradiť emisie spoločností Allianz -- Slovenská poisťovňa a Ozeta Trenčín. Informoval o tom včera Štefan Mocnár z BCPB.
Dôvodom vyradenia Slovenskej poisťovne je rozhodnutie hlavného akcionára Allianz stiahnuť akcie z kótovaného trhu burzy. Tento krok schválilo mimoriadne valné zhromaždenie poisťovne v decembri minulého roka. Slovenská poisťovňa ešte predtým vyhlásila dobrovoľnú ponuku na prevzatie a po valnom zhromaždení aj povinnú ponuku na prevzatie akcií od minoritných akcionárov. Allianz v súčasnosti vlastní už zhruba 99-percentný podiel na základnom imaní Slovenskej poisťovne.
Emisiu Ozety Trenčín vyradila burza kvôli preradeniu tohto cenného papiera z paralelného kótovaného trhu burzy na voľný. V báze indexu SAX môže totiž byť iba titul, ktorý spĺňa dve podmienky -- bol s ním uzatvorený aspoň jeden kurzotvorný obchod v kalendárnom roku, ktorý predchádza revízii indexu, a súčasne musí byť na kótovanom trhu BCPB. Preradenie Ozety na nekótovaný voľný súvisí podľa Š. Molnára s tým, že spoločnosť je v konkurze.
Vyradené emisie burza zatiaľ nemá čím nahradiť. Preto počet cenných papierov klesne zo súčasných desiatich na osem emisií. Okrem toho bude burza meniť aj váhu, teda zastúpenie, jednotlivých cenných papierov v indexe. Súčasne s revíziou indexu sa burza rozhodla od začiatku februára zmeniť aj pravidlá zostavovania indexu. "Obmedzí sa váha jednotlivých titulov v báze indexu maximálne na 15 alebo 20 percent," uviedol Š. Molnár.
Hrozí aj vyradenie ďalšej emisie. Na trhu sa pravdepodobne dlho neudržia ani akcie Slovnaftu. Ako 11. decembra uviedla pre HN vedúca oddelenia obchodovania a analýz BCPB Oľga Dlugopolská, "podľa zverejnených informácií možno v budúcnosti očakávať ponuku na prevzatie akcií Slovnaftu".
Okruh titulov, s ktorými sa obchoduje bratislavskej burze, by sa mohol rozšíriť aj o niektoré strategické podniky, pri ktorých vláda uvažuje o ďalšej privatizácii. Jedna z možností je, že určitá časť štátnych podielov sa predá cez kapitálový trh. "Cítime podporu odbornej verejnosti, aby tieto emisie prišli na burzu," uviedla generálna riaditeľka BCPB Mária Hurajová. Podľa nej by to kapitálovému trhu prospelo. "Na kapitálový trh sa musíme pozerať ako na zdroj možných investícií pre subjekty, ktoré vzídu z penzijnej reformy," zdôraznila. Dodala, že ak vláda chce byť v tejto reforme úspešná, musí jej záležať aj na tom, aby bolo do čoho investovať. Podľa M. Hurajovej treba diskutovať o vhodnosti doprivatizovať strategické akcie cez burzu. "Ak by to bolo vhodné, veríme, že politickú podporu nájdeme," uzavrela šéfka burzy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 22:58