StoryEditor

SCP po desiatich rokoch opäť na začiatku

30.12.2002, 23:00
Stáli ste pri zrode strediska. Ako si naň spomínate?

- Bolo to náročné obdobie. V stredisku som začala pracovať ešte vtedy, keď neexistoval zákon o cenných papieroch. Za necelé dva mesiace som musela pripraviť celú dokumentáciu na vznik akciovej spoločnosti podľa predbežného návrhu zákona, tak, aby stredisko začalo reálne fungovať už od 1. januára 2003. O kapitálovom trhu v tom čase takmer nikto nič nevedel. Študovala som materiály od poradcov, domácich i zahraničných, a to predovšetkým zo spoločnosti Ernst α Young. Listovala som v zahraničnej odbornej literatúre. Čo prinesie kupónová privatizácia, ako budeme realizovať zaknihovanú evidenciu cenných papierov, to boli pre nás základné otázky. Veľa som sa musela naučiť za pochodu. Inak by sa to nepodarilo.

Čo bolo prvou úlohou inštitúcie a odkedy poskytuje služby?

- Najskôr sme zasielali výpisy z účtov všetkým účastníkom prvej vlny kupónovej privatizácie, ktorí úspešne investovali svoje kupóny a získali tak akcie privatizovaných spoločností. Zúčastnilo sa na nej viac než 2,6 mil. obyvateľov Slovenska. Táto akcia bola veľmi úspešná a prebehla prakticky bez reklamácií. Činnosť expozitúr sme si zabezpečovali dodávateľsky. Myslím si, že sa práve v tomto období vytvorila myšlienka fungovania strediska. Pripravili sme všetky metodiky a pokyny na služby. Zaškolili sme expozitúry. Uzatvorili zmluvy o elektronickom prístupe s RM-Systémom, Burzou cenných papierov v Bratislave, ako aj Bratislavskou opčnou burzou. Prvý prevod zaknihovaných cenných papierov sa uskutočnil 6. júla 1993.

S výnimkou jednej trojročnej pauzy riadite stredisko nepretržite. Ako hodnotíte jeho činnosť?

- SCP SR prešlo niekoľkými významnými zmenami. Keďže poskytovalo služby priamo majiteľom zaknihovaných cenných papierov, ktorých bolo od začiatku vyše dvoch miliónov, zriadilo po celom Slovensku svoje pracoviská. Tie poskytovali služby v reálnom čase, rovnako ako verejným trhom. V januári 1996 pripísalo v rámci registrácie do druhej vlny kupónovej privatizácie 3,3 mil. obyvateľom na ich majetkové účty dlhopisy Fondu národného majetku (FNM) SR, a tým sa počet klientov zvýšil takmer o sedemstotisíc.

Od svojho vzniku stredisko vykonalo desiatky tisíc služieb pre súdy, daňové úrady, exekútorov, štátny dozor, políciu, správcov konkurznej podstaty a iné. Zároveň si pravidelne plnilo svoje informačné povinnosti a zverejňovalo prekročenie limitov zaknihovaných cenných papierov na majetkových účtoch v zmysle zákona.

Spoločnosti obdobného zamerania z rôznych krajín zvyknú medzi sebou spolupracovať. Podarilo sa to aj stredisku?

- SCP SR sa intenzívne zaujíma o trendy v oblasti kapitálového trhu, a to predovšetkým v európskych štátoch. Už v roku 1994 sa stalo členom Asociácie národných číslovacích agentúr (pozn. red.: medzinárodné číselné označenie cenných papierov ISIN pre zaknihované cenné papiere, ktoré sú verejne obchodovateľné, stredisko prideľuje od roku 1993). Okrem toho je zakladajúcim členom Asociácie centrálnych depozitárov strednej a východnej Európy. Aktívne sa zapája aj do činnosti medzinárodných organizácií združujúcich používateľov informačných technológií.

Koncom septembra ste požiadali Úrad pre finančný trh (ÚFT) o udelenie povolenia na vznik a činnosť centrálneho depozitára. V akom časovom horizonte predpokladáte jeho rozhodnutie?

- Povinnosť požiadať o novú licenciu do konca tohto roku vyplynula z nového zákona č. 566/2001 o cenných papieroch a investičných službách. Po desiatich rokoch ukončí svoju činnosť a plynulo sa transformuje na centrálny depozitár. Orgán dohľadu môže vydať prvostupňové rozhodnutie do troch mesiacov od doručenia úplnej žiadosti, čo sa však k dnešnému dňu nestalo. Pre doplňujúce informácie predĺžil lehotu o ďalšie tri mesiace. Najneskôr však úrad rozhodne do dvanástich mesiacov. Stredisko predpokladá, že sa tak stane približne v druhom štvrťroku budúceho roka. Po získaní prvého člena začne reálne fungovať.

Pre HN ste už pred časom uviedli, že sa stredisko pripravuje na transformáciu od začiatku tohto roka. Čo sa v praxi zmení vo fungovaní strediska?

- Činnosť centrálneho depozitára predstavuje výrazný pokrok oproti súčasnému stavu. Samozrejme, nevyhnutne sa to prejaví nielen v štruktúre služieb, ale aj v novej organizácii činnosti strediska vrátane organizačných a technologických zmien. Centrálny depozitár bude okrem súčasných činností, ktoré vykonáva stredisko, zabezpečovať aj zúčtovanie a finančné vyrovnanie burzových obchodov s investičnými nástrojmi. Prideľovanie ISIN-ov cenným papierom a register emitentov cenných papierov bude viesť aj naďalej. Zároveň bude viesť k cenným papierom osobitný register záložných práv a evidenciu zabezpečovacích prevodov. Priblíži sa tak štandardnej súčasti práce centrálnych depozitárov v okolitých štátoch, ako aj v krajinách EÚ a OECD.

Koľko to bude stredisko stáť?

- S enormným nárastom nákladov nepočítame, pretože z hľadiska kapacity a technického pokroku patrí SCP SR medzi špičkové pracoviská na Slovensku. Dodatočné náklady budú spojené len s kompletným prepracovaním softvéru a zabezpečením ešte vyššej ochrany spracúvaných údajov. Zároveň však dôjde k čiastočnej redukcii nákladov z dôvodu postupného ukončenia činnosti expozitúr. Celkové náklady by tak nemali prekročiť niekoľko desiatok miliónov korún.

Ako sa zmení vzťah strediska ku klientom po transformácii?

- Podstatne. Centrálny depozitár totiž bude poskytovať služby klientom na členskom princípe, pričom jeho členmi budú obchodníci s cennými papiermi, ktorým ÚFT udelil na túto činnosť predchádzajúci súhlas. Znamená to, že bude viesť iba evidenciu zmien počtu a druhov cenných papierov na klientskych účtoch a zmeny majiteľov cenných papierov budú zabezpečovať priamo členovia centrálneho depozitára, teda obchodníci s cennými papiermi. Výnimkou budú iba majetkové účty členov centrálneho depozitára a zákonom určených právnických osôb, ktorým bude viesť účty priamo centrálny depozitár.

Aký je záujem o členstvo v centrálnom depozitári?

- Zo začiatku počítame s 20 až 30 obchodníkmi s cennými papiermi. Postupne predpokladáme, že sa tento počet ustáli na 40 členov. Zatiaľ máme pozitívne signály od obchodníkov. Koncom novembra sme zriadili Konzultačný výbor strediska, ktorý sa po vzniku centrálneho depozitára pretransformuje na stály poradný orgán. Záujem o členstvo doteraz potvrdilo 26 obchodníkov. Už teraz majú možnosť, aby sa vyjadrili k najdôležitejšiemu dokumentu centrálneho depozitára, návrhu prevádzkového poriadku.

Majitelia účtov cenných papierov už nebudú mať priamy prístup k centrálnemu depozitáru?

- Nie. Pokyny na zúčtovanie a vyrovnanie obchodov budú zadávať len prostredníctvom obchodníkov s cennými papiermi, ktorí budú členmi centrálneho depozitára.

V rámci organizačných zmien ukončíte činnosť štyroch expozitúr ku koncu tohto roka. Hodláte uzatvoriť aj pracoviská v Bratislave, Trenčíne, Banskej Bystrici a Košiciach?

- To bude závisieť od potreby klientov strediska. Po vzniku centrálneho depozitára však bude ich existencia na základe členského princípu zbytočná.

Ako by sa mali zariadiť majitelia účtov, ktorí vlastnia len zopár "bezcenných" cenných papierov spoločností, ktoré sú v konkurze alebo likvidácii ešte z kupónovej privatizácie?

- V prípade, že majú len malú šancu na ich predaj na trhu, mali by si čo najskôr urobiť všetky potrebné zmeny na zostávajúcich pracoviskách SCP SR. To znamená zladiť osobné údaje a vyrovnať prípadné podlžnosti za vedenie účtu. To isté platí aj pre bývalých majiteľov tzv. privatizačných dlhopisov FNM, ktorí nevlastnia žiadne cenné papiere. Ak klient nechce v budúcnosti aktívne obchodovať, je vhodné, aby požiadal o zrušenie evidencie účtu osobne alebo písomne na našich pracoviskách. Nepredajné cenné papiere je lepšie darovať príbuznému a zlúčiť ich na jeden účet. Takto sú zaujímavejšie aj pre budúceho obchodníka s cennými papiermi.

V HN ste začiatkom decembra zverejnili dodatok k cenníku, ktorým rušíte poplatky za vedenie účtov cenných papierov od budúceho roku. Chcete to vykompenzovať vyššími cenami po vzniku centrálneho depozitára?

- Úsilím strediska je, aby depozitár pracoval efektívne. Svojim členom chceme poskytovať služby za prijateľných podmienok tak, aby sme nemuseli zdražovať svoje služby pre klientov. Práve naopak. Očakávame, že v dlhodobom horizonte obchodníci so širokou klientelou znížia poplatky.

Dokedy si môžu majitelia zadávať príkazy v prospech aj na ťarchu účtov po vzniku centrálneho depozitára?

- Do 60 dní. Starú evidenciu si však zachováme aj po uplynutí tejto prechodnej lehoty, až kým nebude prázdna. Klienti si však budú môcť zadávať príkazy len na ťarchu účtov (napr. predaje, pozastavenia práva nakladať s cennými papiermi) prostredníctvom obchodníkov s cennými papiermi.

Prispeje nová inštitúcia k zvýšeniu transparentnosti na kapitálovom trhu?

- Má na to všetky predpoklady, legislatívne aj inštitucionálne. Zákon totiž jednoznačne vymedzuje zodpovednosť obchodníkov za zadávanie príkazov centrálnemu depozitáru. Centrálny depozitár bude zodpovedný len za správnosť jeho vykonania, čo je celosvetový štandard. Nečestné praktiky špekulantov, na ktoré už v minulosti doplatilo aj samotné stredisko, už v budúcnosti nebudú možné. Obchodníci sa stanú opatrnejšími pri uzatváraní obchodov, pretože si budú uvedomovať konečnú zodpovednosť.

A ako vidíte postavenie centrálneho depozitára na Slovensku o niekoľko rokov?

- Ako pobočku niektorého veľkého európskeho depozitára, napríklad Clearstreamu alebo Euroclearu. Dnes je celosvetovým trendom cezhraničné obchodovanie. Európska únia v tomto smere napreduje míľovými krokmi. Vytvárajú sa globálne depozitáre, s ktorými sa národné zúčtovacie centrá spájajú na lokálnej úrovni. Tomuto trendu sa budúcnosti nevyhne ani Slovensko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 08:13