StoryEditor

Madrid: Možno sa blíži koniec ETA

18.01.2005, 00:04

Španielska vláda zastáva názor, že možno sa rýchlo blíži koniec separatistickej organizácie Baskicko a jeho sloboda (ETA), informovala dnes agentúra AFP s odvolaním sa na vysokopostavený zdroj španielskej vlády.
Existuje možnosť, že sa rýchlo blíži koniec ozbrojenej baskickej organizácie, uviedol zdroj, ktorý nechcel byť menovaný. ETA v nedeľu vyhlásila, že chce riešiť baskický problém formou rokovaní so španielskou vládou.
Musia nám dať (zástupcovia ETA) jasné dôkazy, že zložia zbrane a vzdajú sa terorizmu, povedal zdroj vlády v Madride pred zahraničnými novinármi. Zopakoval, že zloženie zbraní a zastavenie teroristických činov je podmienkou Madridu pred začatím dialógu s baskickým hnutím.
Baskicko a jeho sloboda v nedeľu v komuniké oznámilo, že rozhodne sa chce pripojiť k procesu, ktorý 14. novembra minulého roku načrtol Arnaldo Otegi, hovorca strany Batasuna, politického krídla ETA. Otegi vlani v novembri vyhlásil, že krvavý baskický problém by sa mal riešiť politickým dialógom a z baskickej politiky by sa mali odstrániť zbrane.
ETA, ktorej teroristická činnosť bola vlani veľmi nízka a doteraz ostatný útok so smrteľnými následkami sa stal v máji 2003, sa v nedeľu nezmienila o pokoji zbraní. Predstavitelia ETA však konštatovali, že nadišiel čas pre diskusie.
Španielsky minister vnútra José Antonio Alonso dnes v Madride vyhlásil, že španielska vláda dá primerané odpovede na všetko, k čomu v Baskicku dôjde. Bola to narážka na ponuku rokovaní, ktorú v nedeľu uverejnila ozbrojená ETA.
ETA sa musí vzdať navždy násilia. To je východisko, z ktorého bude všetko ostatné začínať, zdôraznil Alonso.
Pri ozbrojených aktivitách ETA, ktorá bojuje za vytvorenie nezávislého štátu na severe Španielska, prišlo od roku 1968 o život viac ako 800 ľudí. Španielsko, Spojené štáty americké a Európska únia označili ETA za teroristickú organizáciu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 00:04