StoryEditor

Právnici Austrálčanky, obvinenej na Bali z pašovania drog, podali odvolanie

01.06.2005, 14:32
Autor:
TASRTASR

Právnici mladej Austrálčanky odsúdenej v Indonézii za pašovanie drog na 20 rokov väzenia podali dnes na indonézskom Najvyššom súde odvolanie proti rozsudku. Tvrdia, že súd nižšieho stupňa nebral do úvahy dôkazy o tom, že marihuana sa do batožiny Schapelle Corbyovej dostala počas jej cesty na dovolenkový ostrov Bali.
Okresný súd v balijskom Denpasare minulý týždeň uznal 27-ročnú Austrálčanku za vinnú z pašovania 4,1 kilogramu marihuany, ktorú na ostrov previezla v októbri vo vaku na surfovaciu dosku.
Corbyovej právnici sú presvedčení, že drogu do vaku ich klientky dali zamestnanci batožinovej obsluhy na letisku v Austrálii. Tvrdia, že cieľom pašerákov bolo, aby marihuana zostala na austrálskom území, a na Bali sa teda dostala omylom. Advokát Erwin Siregar upozornil, že balijský súd nebral do úvahy výpoveď svedkýň obhajoby, ktoré zhodne tvrdili, že v čase, keď Corbyová opúšťala Brisbane, sa marihuana v jej batožine nenachádzala.
Proti vynesenému rozsudku sa mieni odvolať aj prokuratúra, ktorá zasa 20-ročný trest väzenia považuje za nedostatočný a žiada pre Austrálčanku doživotie. Cudzincom obvineným v Indonézii z pašovania drog hrozí doživotie alebo dokonca trest smrti.
Rozsudok vyvolal v Austrálii veľké pobúrenie a viedol k výzvam na bojkot ostrova Bali obľúbeného austrálskymi dovolenkármi. V Indonézii má Corbyová len málo sympatizantov, keďže občania naliehajú na vládu, aby riešila obchodovanie s drogami a nárast drogových závislostí hlavne u mladých.
Tesne pred procesom Austrália vyvíjala na jakartskú vládu tlak, aby súd nevyniesol trest smrti a umožnil Corbyovej absolvovať trest - bez ohľadu na jeho výšku - vo vlasti. Po vynesení rozsudku Canberra ponúkla, že vyšle do Indonézie dvoch skúsených právnikov, aby Corbyovej pomohli v odvolacom konaní a začali s tamojšími úradmi vyjednávať o jej prevoze do austrálskej väznice.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 06:17