StoryEditor

Solana je za pokračovanie dialógu s Teheránom

05.10.2006, 17:29
Autor:
SITASITA

Šéf európskej diplomacie Javier Solana sa vo štvrtok vyslovil za pokračovanie dialógu s Iránom o jeho spornom jadrovom programe. Varoval však, že čas na diskusiu sa kráti.
"Čas na rokovania nie je nekonečný, no dvere pre dialóg by sme mali ponechať otvorené," povedal Solana v Ríme na spoločnej tlačovej konferencii s talianskym ministrom zahraničných vecí Massimom D'Alemom.
Solanove slová prichádzajú v predvečer očakávaného stretnutia ministrov zahraničných vecí Veľkej Británie, Francúzska, Nemecka, Číny, Ruska a USA v Londýne, ktoré sa bude konať na pozadí rastúceho tlaku na prijatie sankcií voči Teheránu.
Táto šestica krajín súhlasila so stanovením nového konečného termínu pre Irán, do ktorého by sa mal podriadiť rezolúcii OSN, ktorá od Teheránu požaduje zastavenie obohacovania uránu. Množia sa názory, že ak tak Irán neurobí, bude potrebné proti tejto islamskej republike zaviesť sankcie. Irán napriek rastúcemu diplomatickému tlaku opakovane odmieta zastaviť obohacovanie uránu.
Medzitým ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok varoval, že jednostranné kroky Washingtonu v súvislosti s iránskou jadrovou krízou by mohli brzdiť medzinárodné diplomatické úsilie o ukončenie tohto sporu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 16:30