StoryEditor

Srbi v Kosove žijú v strachu, tvrdí Tadič

14.08.2006, 09:40
Autor:
SITASITA

Srbský prezident Boris Tadič v nedeľu povedal, že menšinoví Srbi v Kosove žijú v neustálom strachu napriek prísľubu predstaviteľov OSN a albánskych lídrov chrániť ich práva v nepokojnom regióne. V nedeľu si Srbi v Kosove pripomenuli tretie výročie útoku na srbských tínedžerov, pri ktorom zomreli dvaja mladí kosovskí Srbi a štyria ďalší utrpeli zranenia, keď pri plávaní v rieke na nich spustil paľbu ozbrojený muž. "Srbi žijú v neustálom strachu o svoje životy a životy svojich najbližších," uviedol Tadič vo svojom prejave pri príležitosti výročia tragédie. "Medzinárodné spoločenstvo musí nájsť páchateľov tohto zločinu a zabezpečiť bezpečnosť pre všetkých (ostatných ľudí)."
Kosovo je provinciou Srbska, ktorá je po leteckých útokoch NATO v roku 1999 pod správou OSN. Kampani NATO predchádzala krutá vojna Srbov proti albánskym separatistom. Etnickí Albánci v súčasnosti žiadajú úplnú nezávislosť od Srbska a Belehrad trvá na udržaní aspoň určitej kontroly nad provinciou. OSN dúfa, že konečná dohoda sa dosiahne do konca roka. Albánci tvoria 90 percent dvojmiliónovej kosovskej populácie. V provincii zostalo asi 100 tisíc Srbov potom, čo približne 200 tisíc obyvateľov srbskej a iných národností po vojne utieklo. Londýnska Medzinárodná organizácia pre práva menšín zverejnila minulý týždeň správu, podľa ktorej sa prístup k menšinám v Kosove počas sedemročnej správy OSN zhoršil. Organizácia obviňuje OSN a mierové sily NATO z toho, že sa sústreďujú na požiadavky srbskej menšiny a často ignorujú iné menšiny, napríklad Rómov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 15:03