StoryEditor

V Nazarete otvorili prvé arabské múzeum holokaustu na svete

16.03.2005, 15:39
Autor:
TASRTASR

Dvaja izraelskí Arabi otvorili v utorok v Nazarete prvé arabské múzeum a inštitút holokaustu na svete.
Informoval o tom izraelský denník Maariv vo svojom dnešnom vydaní.
Cieľom Arabského inštitútu pre výskum holokaustu (www.alkaritha.org) je zabezpečiť pre arabských čitateľov príslušnú literatúru o holokauste v arabčine.
"Domnievame sa, že Arabi nemajú adekvátnu literatúru o holokauste...alebo majú len minimálne informácie o ňom. A z toho dôvodu väčšina Arabov popiera, že nejaký holokaust vôbec bol," píše sa na internetovej stránke inštitútu.
Podľa tejto stránky je každý aspekt vzťahu Židov a Arabov v Izraeli ovplyvnený holokaustom. Vysvetľovanie toho, čo znamená holokaust pre obe strany môže priniesť pozitívne výsledky na ceste k mieru medzi oboma národmi, tvrdia pisatelia.
Inštitút má publikáciu o holokauste v arabčine, ktorú distribuujú do arabských škôl v Izraeli aj na palestínskych územiach a izraelskí vojaci ju rozdávajú Palestínčanom, ktorí prechádzajú cez cestnú kontrolu pri meste Džanín na západnom brehu Jordánu.
Otvorenie arabského múzea holokaustu je o to významnejšie, že s nacistami pri "konečnom riešení židovskej otázky" spolupracoval aj vtedajší veľký mufti Jeruzalema Hadž Muhammad Amin al-Husajní, ktorý o tom rokoval aj osobne s Adolfom Hitlerom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 04:02