StoryEditor

V poľsko-bieloruských vzťahoch pretrváva značné napätie

20.05.2005, 08:55
Autor:
TASRTASR

Z porušovania článkov bilaterálnej poľsko-bieloruskej dohody a zo značného porušovania ľudských práv obvinil dnes Bielorusko poľský viceminister zahraničných vecí Andrzej Zalucki. Stalo sa tak dnes na pôde varšavského zákonodarného zboru v rámci mimoriadnej rozpravy o postoji poľskej strany k postupu bieloruských orgánov.
Ďalší postup voči bieloruskej strane, vrátane zriadenia nezávislej rozhlasovej stanice, chce Varšava podľa Zaluckého slov konzultovať s Litvou a Ukrajinou. Zmrazenie dvojstranných vzťahov je nerealizovateľné vzhľadom na početnú poľskú minoritu v susednej krajine a nevyhnutnú spoluprácu colných a pohraničných orgánov v boji proti terorizmu a organizovanému zločinu, naznačil viceminister a dodal, že s Bieloruskom by sa neodkladne mala zaoberať aj Európska únia.
Iba pred niekoľkými týždňami obvinil bieloruský prezident Alexander Lukašenko poľské veľvyslanectvo v krajine z "podvratnej činnosti" v radoch občanov poľskej národnosti.
Ministerstvo spravodlivosti postsovietskej republiky v uplynulom týždni označilo za nezákonné voľby nového predsedu Zväzu Poliakov v Bielorusku. Dôvodom tohto rozhodnutia je podľa pozorovateľov údajne väčšia ochota spolupracovať s terajším režimom zo strany doterajšieho vedenia organizácie.
Počas uplynulého víkendu odvysielala bieloruská televízia reportáž, ktorá mala naznačiť, že krajanská organizácia inšpirovaná údajne jedným z poľských diplomatov, ktorého medzičasom vyhostili z Bieloruska, sa pripravovala zmeniť postsovietsku republiku na "nové Kosovo".
Na vyhostenie Mareka Bucka, zástupcu poľského ambasádora, ktorý mal v Minsku na starosti kontakty s príslušníkmi poľskej menšiny, ale stretával sa tam aj s predstaviteľmi opozície a mimovládnych organizácií, reagovala Varšava odvetným krokom, vyhostením jedného z bieloruských diplomatov.
3 20 le/np juh

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 17:31