StoryEditor

Senát bude rokovať o Bushovej novej stratégii v Iraku

05.02.2007, 08:51
Autor:
SITASITA

Na program zasadania amerického Senátu sa v pondelok dostane rezolúcia o kontroverznom rozhodnutí prezidenta Georgea W. Busha poslať do Iraku ďalších 21 500 amerických vojakov. Nezáväznú rezolúciu kritizujúcu Bushov nepopulárny plán, ktorú spoločne napísali senátori z Demokratickej i Republikánskej strany, presadzujú hlavne demokrati, časť ktorých by chcela prijať ráznejšie opatrenia. Bushovi republikáni sa snažia presvedčiť svojich nespokojných kolegov, aby sa nepridali k demokratom, ale dali prezidentovmu plánu šancu.
Podľa republikána Lindseyho Grahama je rezolúcia politickým cvičením, ktoré len poškodí vojenské úsilie USA. Graham v rozhovore pre americkú televíziu ABC svoje stanovisko podložil aj piatkovou analytickou správou Národnej spravodajskej rady (NIC), podľa ktorej by odchod amerických vojakov z Iraku spôsobil nárast sektárskeho násilia. Zástancovia rezolúcie tvrdia, že posilňovanie amerických jednotiek uprostred občianskej vojny nemá zmysel.
Bush v pondelok predstaví Kongresu svoj plán na ďalšie rozpočtové obdobie 2007/2008, ktorého súčasťou majú byť vysoké finančné náklady na vojenské operácie v Iraku a Afganistane.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 12:38