StoryEditor

Vlahovič: Čierna Hora sa mieni zúčastniť euroatlantickej integrácie samostatne

28.02.2005, 17:55

Čierna Hora sa mieni zúčastniť procesu euroatlantickej integrácie nezávisle na Srbsku. Vyhlásil to dnes v Budapešti šéf čiernohorskej diplomacie Miodrag Vlahovič po rokovaní so svojim maďarským partnerom Ferencom Somogyim.
"Čierna Hora sa stane mierovou a demokratickou cestou nezávislou krajinou. Aj v budúcnosti sa budeme usilovať o dobré vzťahy so Srbskom, s Belehradom mienime tvoriť spoločenstvo nezávislých štátov," povedal čiernohorský minister.
Podľa jeho slov s osamostatnením Čiernej Hory sa zjednoduší aj vyriešenie doteraz otvorených otázok balkánskeho regiónu. Poznamenal, že dosiahnutie nezávislosti je neodpustiteľnou podmienkou demokratického rozvoja Čiernej Hory.
Maďarský minister povedal, že sa na rokovaniach s Vlahovičom zhodli v tom, že predstavy Čiernej Hory nájdu širokú podporu, čo prispeje k naplneniu euroatlantickej perspektívy.
Ministri vyjadrili nádej, že v nie veľmi vzdialenej budúcnosti bude možné dosiahnuť riešenie vyhovujúce pre všetky strany, ktoré usporiada zatiaľ neriešené oblasti vzťahov Srbska a Čiernej Hory.
Na margo informácií riaditeľa vojenskej kontrarozviedky Srbska a Čiernej Hory, ktoré hovoria o tom, že v krajinách balkánskeho regiónu, medzi nimi aj v Čierne Hore, sa usadila sieť teroristických organizácií Vlahovič povedal, že ide o "polovičnú informáciu".
"Tieto informácie sú zveličené. Čierna Hora má pod kontrolou svoje územie. Čiernohorskí Albánci sa úplne integrovali do spoločnosti a podporujú demokratický rozvoj krajiny," povedal čiernohorský minister zahraničných vecí a dodal, že spolupracujú s Rakúskom, Českom, Maďarskom a Slovenskom na tom, aby sa Čierna Hora nestala cieľovou krajinou organizovaného zločinu.
(spravodajca TASR Ladislav Vallach) dem

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 11:42