StoryEditor

Lídra bieloruskej opozície odsúdili na päť rokov v tábore s prísnym režimom

31.12.2004, 08:03

Tribunál v Minsku dnes odsúdil bieloruského opozičného lídra Michaila Mariniča na päť rokov pobytu v tábore s prísnym režimom za krádež počítačov patriacich organizácii, na čele ktorej stál.
Súd uznal Mariniča vinným z toho, že ukradol počítače, faxy a mobilné telefóny, ktoré americké veľvyslanectvo v Minsku poskytlo jeho organizácii Obchodná iniciatíva.
USA pred niekoľkými dňami oznámili, že nežiadajú od Mariniča žiadnu náhradu. Americká vláda vyzvala pred týždňom bieloruské vedenie, aby Mariniča prepustilo na slobodu. Od konca apríla bol muž, ktorého údajne trápia problémy s obličkami, uväznený v zariadení bieloruského KGB.
Bývalý bieloruský poslanec, neskôr minister a kandidát na prezidenta Michail Marinič sa v zmysle obvinení mal dopustiť aj odcudzenia a zverejnenia dokumentov, obsahujúcich štátne tajomstvo, i nezákonného ozbrojovania sa. Týchto obvinení dnes súd Mariniča zbavil.
Líder bieloruskej opozície sa označil za nevinného vo všetkých bodoch obžaloby a vyhlásil, že ho prenasledujú kvôli jeho politickým názorom. Mariničov právny zástupca počas procesu uviedol, že zrejme agenti tajnej služby umiestnili v letnom sídle jeho mandanta pištoľ, ktorú neskôr zhabali príslušné orgány a zbraň využili ako vecný dôkaz viny zadržiavaného.
Znepokojenie nad ďalším súdnym konaním politického charakteru v Bielorusku vyjadrili popri USA aj Európska únia (EÚ) a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá vyslala do Minska na proces pozorovateľov.
4 20 np juh

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 11:32