StoryEditor

Luxemburský minister varuje pred krízou EÚ, ak Francúzi odmietnu ústavu

23.05.2005, 15:34
Luxemburský minister pre európske otázky Nicolas Schmit dnes varoval, že odmietnutím euroústavy v nedeľňajšom referende vo Francúzsku upadne Európska únia do krízy. Podľa Schmita sa odporcovia ústavy zahrávajú s veľkým rizikom pre budúcnosť 25-člennej únie. Iba áno je proeurópske.

Nechápem tých, ktorí sa považujú za proeurópskych, ale tlačia Francúzov do slepej uličky, ktorú predstavuje hlasovanie proti, povedal Schmit na okraj dnešnej schôdzky ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli.
Dostaneme sa do krízy. Z nej nebude ľahká cesta, varoval minister, ktorého krajina teraz predsedá únii.
Šéf britskej diplomacie Jack Straw síce rešpektuje, že referendum o euroústave je záležitosťou francúzskych obyvateľov, vyzval ich však, aby hlasovali za. Veríme totiž, že táto ústava je v záujme všetkých obyvateľov Európy, povedal Straw.
Európska komisia ešte nestratila nádej, že Francúzi v nedeľu ústavu schvália, hoci prieskumy hovoria o miernej prevahe jej oponentov. Nestratili sme ešte nádej, že Francúzi budú hlasovať áno, povedala dnes hovorkyňa EK Francoise Le Bailová.
Odmietla špekulovať o tom, ako bude únia postupovať v prípade negatívneho výsledku referenda vo Francúzsku (29. mája) a o tri dni neskôr v Holandsku. Počkajme si na výsledky, uzavrela hovorkyňa.
V Holandsku, kde sa uskutoční nezáväzné referendum, sa trend proti ústave zdá podľa prieskumov nezvrátiteľný. Médiá dnes informovali, že tábor stúpencov posilnilo aj vyradenie holandského zástupcu v semifinále pesničkovej súťaže o cenu Eurovízie.
Viaceré holandské denníky dnes na základe názorov čitateľov obviňujú východoeurópske krajiny, že si pri hlasovaní v súťaži pomáhali, aby odstránili konkurenciu zo Západu.
Holandsko by sa už nikdy nemalo zúčastniť na súťaži sfalšovanej východnou Európou, citoval denník De Telegraf jedného z tisícok rozhorčených čitateľov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 02:06