StoryEditor

Občania Nigérie volia nového prezidenta

21.04.2007, 14:17
Autor:
SITASITA

Prezidentské voľby v Nigérii sa začali, uviedol v sobotu šéf národnej polície. Volebné miestnosti boli otvorené o dve hodiny neskôr, nakoľko okolo 65 miliónov volebných lístkov prišlo na poslednú chvíľu. Vyše 61 miliónov oprávnených voličov má možnosť odovzdať svoje hlasy v 120 000 volebných miestnostiach v krajine a zvoliť si spomedzi 25 kandidátov nástupcu odchádzajúceho prezidenta Oluseguna Obasanja.

Volebné miestnosti budú otvorené do 18:00 SELČ. Víťaz prezidentských volieb musí získať najviac hlasov na národnej úrovni a tiež najmenej jednu štvrtinu hlasov v 24 z 36 štátov. Ak z hlasovania nevzíde žiaden víťaz, ďalšie kolo volieb sa uskutoční o mesiac. Medzi troch najväčších favoritov patrí Umaru Yar'Adua zo súčasnej vládnej strany odchádzajúceho prezidenta Obasanja, bývalý armádny vodca Muhammadu Buhari a viceprezident Atiku Abubakar z opozičného tábora.

Nigérijská polícia pár hodín pred začatím volieb informovala, že v ranných hodinách prekazila pokus o útok na kancelárie volebnej komisie v hlavnom meste. Polícia v skorých ranných hodinách zaznamenala ako sa cisterna s palivom pohybuje smerom k sídlu komisie. V nákladnom vozidle nikto nesedel, cisternu udržoval v pohybe kameň na plynovom pedáli. Ak by cisterna plná benzínu vybuchla, spôsobila by veľké škody, povedal hovorca polície Haz Iwendi. Policajný inšpektor Sunday Ehindero po incidente s cisternou vyzval obyvateľov, aby sa upokojili a išli si splniť svoju občiansku povinnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 14:31