StoryEditor

Viktor Plézel: Nový systém pokút chce čas

08.09.2006, 00:00

Polícia v súčasnosti podrobne vyhodnocuje doterajší systém ukladania pokút a taktiež aj súčasnú legislatívu. Vo vzťahu k zákonným normám je potrebné vnímať aj tú skutočnosť, že s vývojom spoločnosti, vedy, techniky, i dopravy sa musí vyvíjať a prispôsobovať pokroku aj ich znenie. Chceme vytvoriť nový systém, ktorý si však vyžaduje dokonalú analýzu, prípravu podkladov a v konečnom dôsledku aj nový legislatívny proces.
Je nevyhnutná novelizácia viacerých právnych predpisov, ktoré polícia vo svojej práci využíva a podľa ktorých pracuje. Odborné pracoviská Policajného prezídia už pracujú na podrobných analýzach a návrhoch možných zmien. Chystajú podklady k právnym zmenám tak, aby pôsobenie polície mohlo byť účinnejšie, a hlavne efektívnejšie.
Veľký dôraz sa kladie hlavne na prevenciu, ktorá v každom prípade musí predchádzať represii. Progresívnym systémom riešenia dopravných priestupkov chceme najskôr vychovávať vodičov, a až potom, keď zistíme, že ide o priestupcov - recidivistov, tak ich je potrebné riešiť tvrdými sankciami.
Ak by sme teraz hovorili o konkrétnych zmenách, bolo by to len v rovine úvah. Zmeny určite budú, ale to si vyžaduje čas. Príprava nového systému si vyžaduje širokú diskusiu nielen s odborníkmi, ale aj so širokou motoristickou verejnosťou.
Preto privítame každý podnet, aby bol nový systém optimálny.

Autor je zástupca hovorcu prezídia Policajného zboru SR

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/diskusia-hn, menuAlias = diskusia-hn, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 11:21