StoryEditor

Zastavenie privatizácie Carga spôsobí priame škody v stovkách miliónov korún

22.02.2006, 15:26
Autor:
TASRTASR

TASR
Priame škody spojené so zastavením procesu privatizácie Železničnej spoločnosti (ZSSK) Cargo Slovakia sa odhadujú na niekoľko sto miliónov korún. Po dnešnom rokovaní vlády to novinárom uviedol minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Pavol Prokopovič.
Najväčšou škodou podľa Prokopoviča je skutočnosť, že ostatné konkurenčné firmy mali možnosť nahliadnuť do obchodných plánov Carga, jeho cenotvorby, obchodných zámerov a koncepcií do budúcnosti. "Toto sa ani dnes vyčísliť nedá, ale rozhodne to bude mať veľmi, veľmi negatívny vplyv na ďalší chod Carga," povedal Prokopovič. Stopnutie privatizácie Carga podľa neho nebude mať vplyv na pokračujúcu liberalizáciu nákladnej železničnej dopravy, ktorá postupuje podľa smerníc Európskej rady a uznesenia Rady ministrov Európskej únie (EÚ). V zmysle zákonov SR je vnútroštátna nákladná železničná doprava už liberalizovaná, v roku 2007 sa rozšíri aj na zahraničné subjekty. "Tam my si vyberať nemôžeme. V tomto smere sa nedá nič robiť," poznamenal Prokopovič.
Ako ďalej pokračoval, nikdy nehovoril o zastavení procesu privatizácie Carga, iba rešpektuje dohodu o neprivatizovaní do volieb. "Ako člen vlády som povinný rešpektovať a rešpektujem bez pripomienok rozhodnutie vlády. Privatizačná komisia spolu s poradcom mi predložili návrh, ktorý je u mňa. Ja ho do vlády nepredkladám," dodal Prokopovič, ktorého prekvapil postoj opozície k privatizácii Carga, pretože podľa neho sú to dlhodobo rozpracované veci.
Dosah časového posunu privatizácie vo všeobecnosti sa podľa ministra hospodárstva Jirka Malchárka ťažko vyčísľuje. "Priama strata je ťažko vyčísliteľná. Ak sú tam nejaké záväzky vo vzťahu k poradcom, hlavne cez rezort dopravy a v súvislosti s Cargom, tak si myslím, že poradca chce aj v budúcnosti radiť pri našich privatizáciách, takže nevidel by som to až tak zle pre SR," konštatoval Malchárek. Zároveň dodal, že už dlhší čas nemá pripravené žiadne návrhy na privatizačné rozhodnutia, čo považuje za rozumný prístup.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 02:20