StoryEditor

Pre AZZZ a RÚZ je sociálna oblasť prioritou v programovom vyhlásení vlády

18.07.2006, 19:10
Autor:
TASRTASR

Pre Asociáciu zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR a Republikovú úniu zamestnávateľov (RÚZ) je prioritou, ktorú by chceli premietnuť do programového vyhlásenia vlády (PVV), sociálna oblasť.
Predstavitelia RÚZ na podnet ministerky práce, sociálnych vecí a rodiny Viery Tomanovej vypracovali koncom minulého týždňa dokument obsahujúci ich požiadavky. Ako uviedol v rozhovore pre TASR prezident AZZZ Tomáš Malatinský, asociácia s vládou rokuje a k časti PVV, ktorá sa týka sociálnej oblasti, z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR už vzniesli aj pripomienky.
K prioritám oboch patrí zamestnanosť, Zákonník práce, fungovanie tripartity, ale aj mzdy a dôchodky. V oblasti zamestnanosti RÚZ navrhuje obmedziť nástroje aktívnej politiky zamestnanosti, pretože tá podľa nich nedokázala dlhodobo zlepšiť situáciu. "Mali by sa hľadať iné riešenia a podľa nás základom vysokej zamestnanosti je zdravé podnikateľské prostredie," vysvetlil tajomník RÚZ Martin Hošták.
Malatinský pre TASR ďalej uviedol, že ak chce vláda ponechať inštitút minimálnej mzdy, mala by legislatívne odstrániť previazanosť minimálnej mzdy na 40 odvodových zákonov. RÚZ navrhuje inštitút minimálnej mzdy zrušiť. Jej výška je v súčasnosti 7 083 Sk.
S úpravami Zákonníka práce AZZZ súhlasí, avšak len v tých bodoch, ktoré sú podľa nej v rozpore s legislatívou Európskej únie (EÚ). "Sme za korekcie, ale Zákonník práce prijatý minulou vládou podľa nás má prvky zvyšovania zamestnanosti," vysvetlil Malatinský. Podľa Hoštáka je liberálnosť Zákonníka práce len mýtom a RÚZ navrhuje upustenie od jeho formalizovanosti.
RÚZ považuje fungovanie tripartity za efektívne a je za zachovanie súčasnej podoby. Podľa Malatinského v prípade tripartity nie je dôležitá jej legislatívna forma, ale jej funkčnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 02:35