StoryEditor

Premiér Prodi organizuje vládnu koalíciu, aby ako celok podporila návrh rozpočtu

30.10.2006, 06:30
Autor:
TASRTASR

Taliansky premiér Romano Prodi organizuje široký front vládnych strán, aby prešiel návrh rozpočtu na rok 2007, ktorý vláda schválila už minulý mesiac.
V sobotu sa pod jeho vedením uskutočnila porada, na ktorej sa zúčastnili ministri jeho kabinetu, predstavitelia koaličných strán a šéfovia poslaneckých skupín vládneho tábora. Na porade sa zúčastnilo viac ako 50 osôb. Prodi na nich apeloval, aby zabezpečili schválenie návrhu štátneho rozpočtu v predloženej podobe.
Návrh rozpočtu kritizujú v Taliansku zo všetkých strán. Medzi jeho kritikmi sú aj odborové zväzy, priemyselné združenia a dokonca aj niektorí Prodiho vládni spojenci.
Zákon o rozpočte musí byť schválený do konca roka, a to tak v dolnej ako aj hornej komore talianskeho parlamentu. Pritom v senáte má vládna koalícia len tesnú väčšinu.
Návrh zákona o rozpočte kalkuluje s rastom štátnych príjmov o 33,4 miliardy EUR, v prepočte 1,215 bilióna SKK. Vyššie dane by mali platiť osoby s ročným príjmom nad 70 000 EUR, kým ľudia s príjmom pod 40 000 EUR ročne môžu rátať so znížením svojich daňových odvodov.
Prodi tvrdí, že rozpočet by mal prispieť k lepšiemu hospodáreniu štátu, a vyzval prítomných, aby sa v záujme tohto cieľa prijali "správne a vážne" opatrenia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 01:58