StoryEditor

Poľsko reformou bankového dozoru riskuje medzinárodnú izoláciu

20.03.2006, 12:05
Autor:
TASRTASR

Poľsko svojou reformou najvyššieho bankového dozoru riskuje medzinárodnú izoláciu. Pre dnešné vydanie Financial Times Deutschland to povedal člen predstavenstva Bundesbanky zodpovedný za bankový dozor Edgar Meister. "Poľsko by sa tým v rámci európskeho systému izolovalo."
Doteraz mala v Poľsku na starosti bankový dozor centrálna banka, ktorá je politicky nezávislá. Konzervatívna vláda bude tento týždeň rozhodovať o návrhu zákona, podľa ktorého by bankový dozor prešiel z rúk Poľskej národnej banky (PNB) pod úrad, ktorý by mal na starosti dohľad nad celým finančným sektorom. Týmto by sa zvýšil politický vplyv v bankovom sektore. Navyše by sa podľa Meistera znížila možnosť včasného odhalenia bankovej krízy a mohlo by to porušiť medzinárodné štandardy.
Poľský bankový dozor, ktorého šéfom je guvernér PNB Leszek Balcerowicz, minulý týždeň odložil rozhodnutie týkajúce sa plánu talianskeho finančného domu Unicredit prevziať poľskú banku BPH v rámci svojej fúzie s nemeckou bankou HVB. Balcerowicz sa dostal pod enormný tlak vlády, ktorá žiada blokovanie fúzie. Meister sa pridal k ďalším bankárom z centrálnych bánk eurozóny, ktorí podporili nezávislosť PNB a jej guvernéra.
"Centrálna banka so svojim know-how je zárukou garancie finančnej stability. Efektívnosť finančného dozoru sa stratí, ak sa nevyužíva toto vedenie," uviedol Meister. Pochybuje, dodal, že návrh poľskej vlády je v súlade s nezávislosťou, ktorú zaručuje Bazilejská dohoda o kapitálovej primeranosti (Basel II).
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 21:27