StoryEditor

SR je zástancom diferencovanej podpory vidieka podľa veľkosti podnikov

28.02.2005, 17:00

O financovaní Spoločnej poľnohospodárskej politiky Európskej únie (EÚ) v rokoch 2007 - 2013 rokuje dnes v Bruseli Rada ministrov EÚ pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo. Slovenskú republiku (SR) zastupuje minister pôdohospodárstva Zsolt Simon.
Ministri poľnohospodárstva EÚ posudzujú aj návrh nariadenia o podpore vidieka z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka. Cieľom návrhu je zefektívniť politiku rozvoja vidieka a zjednodušiť systém podpory v tejto oblasti. SR podporuje zvýšenie flexibility politiky v súlade so špecifickými podmienkami jednotlivých členských štátov. Zároveň navrhuje odstrániť diskriminačný faktor týkajúci sa veľkosti podnikov, na ktorého základe sa vymedzuje primárna podpora pre malé a stredné podniky. Kritérium však nie je v súlade s cieľmi Lisabonskej stratégie a prioritou zvyšovania konkurencieschopnosti. SR navrhuje diferencovanú podporu podľa veľkosti podnikov.
Na programe rokovania je aj spoločná požiadavka SR, Českej republiky, Maďarska a Rakúska týkajúca sa potreby riešenia problematiky nadmernej produkcie obilia v roku 2004/2005.
TASR o tom informovala hovorkyňa ministra pôdohospodárstva Katarína Czajliková.
mka zll

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 11:10