StoryEditor

Majitelia pozemkov v Tepličke n/Váhom dnes začali predávať pôdu za 350 Sk/m2

18.03.2005, 09:28
Autor:
TASRTASR

Majitelia pozemkov v Tepličke nad Váhom dnes začali predávať svoju pôdu určenú pre výstavbu automobilky Hyundai/KIA za 350 Sk za štvorcový meter (m2).
Proces zámeny pozemkov sa uskutoční tak, že právnik Marek Benedik ako sprostredkovateľ 3 podnikateľov, ktorí majú záujem o tieto pozemky, odkúpi pôdu pri Žiline od jednotlivých vlastníkov a následne dôjde k ich výmene prostredníctvom Slovenského pozemkového fondu. Výmenu však ešte musí odsúhlasiť vládny kabinet. "Na základe výsledkov doterajších rokovaní nemám takú informáciu, ani taký pocit, že by s tým niekto zásadne nesúhlasil," uviedol v hlavnej spravodajskej relácii STV Benedik.
Odkúpenie sa týka približne 600 majiteľov pozemkov, na ktorých má stáť automobilka. "Tých, ktorí by mali podpísať kúpno-predajnú zmluvu a súhlasia so sumou 350 Sk je niečo cez 400," uviedol Dušan Mikulík z Petičného výboru.
Vláda mala o pozemkoch pre Kiu hovoriť už dvakrát. Doteraz sa tak nestalo. "Všetky podklady a materiály sú pripravené, len sa diskutuje o troch alternatívach," uviedol minister hospodárstva SR Pavol Rusko. O aké alternatívy ide, nekonkretizoval. Predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda ešte začiatkom marca potvrdil, že je pripravený predložiť na rokovanie vlády dohodu o zámene pozemkov pre automobilku Kia ihneď po jej predložení ministrom hospodárstva Pavlom Ruskom.
Premiér pritom v tom čase v Žiline potvrdil, že medzi Ministerstvom hospodárstva a vlastníkmi pôdy došlo meritórne k dohode, ktorá by mala riešiť zámenu pozemkov.
Benedik je právnym zástupcom majiteľov asi 47 hektárov (ha) pozemkov z doteraz nevykúpených 58 ha. Spomínaní 3 podnikatelia, ktorých totožnosť zatiaľ nie je verejne známa, sú ochotní za štvorcový meter (m2) pozemkov určených pre Kiu zaplatiť 350 Sk, kým štát ich vlastníkom ponúkol iba 140 Sk/m2. Odkúpené pozemky Benedik následne prevedie na spoločnosti Govinvest I a II, ktoré štát zriadil za účelom výkupu pôdy pre kórejskú automobilku Kia.
nik pop

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 10:44