StoryEditor

PAS upozorňuje na zámery PVV ohrozujúce podnikateľské prostredie

07.08.2006, 17:58
Autor:
TASRTASR

Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) - Centrum pre hospodársky rozvoj v programovom vyhlásení vlády (PVV) SR síce víta zámer udržať stabilitu verejných financií a zlepšovať podmienky pre podnikanie, zároveň však upozorňuje na daňové a sociálne opatrenia, ktoré môžu stabilitu verejných financií a kvalitu podnikateľského prostredia ohroziť. Ich realizácia sa prejaví zvýšením deficitu verejných financií a môže viesť k zvyšovaniu finančného zaťaženia podnikateľov.
PAS vo svojom stanovisku vyjadrila obavu aj zo zvyšovania regulačného deficitu, v rámci ktorého vláda tak prenáša určité zodpovednosti štátu na podnikateľov. Vývoj deficitu bude preto PAS monitorovať.
V daňovej oblasti by PAS namiesto zavedenia zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) uprednostnila postupné znižovanie jej jednotnej sadzby. Podobne aj celoplošné znižovanie finančného a regulačného zaťaženia by podľa aliancie prinieslo ekonomike väčšie benefity ako avizovaná selektívna podpora špecifických oblastí hospodárstva.
V súvislosti s pôsobením monopolov PAS nesúhlasí s návrhom dodatočne zdaniť monopoly v prípade, ak vláda nedokáže zabezpečiť ich efektívnu reguláciu. "Kým regulácia je legitímnym a systémovým nástrojom vlády na nastavenie podmienok podnikania pre tieto spoločnosti, dodatočné zdanenie je znakom zlyhania vlády v tejto oblasti," konštatuje sa v stanovisku.
V sociálnej oblasti, varuje PAS, "podnikateľské prostredie môže zhoršiť najmä novelizácia Zákonníka práce smerujúca k nadmernej ochrane zamestnancov a zníženiu flexibility trhu práce". Medzinárodné porovnania dokazujú, že krajiny s flexibilnou pracovnou legislatívou majú spravidla nižšiu mieru nezamestnanosti. Nahrávajú tomu údaje z prieskumu dôsledkov sprísnenej pracovnej legislatívy v roku 2002 - PAS zistila, že 67 % podnikov muselo znížiť zamestnanosť v priemere o 3 %.
Ako negatívne opatrenie PAS označila skutočnosť, že do PVV sa nedostal záväzok zjednodušiť odvodový systém a zároveň znížiť vysoké nominálne odvodové zaťaženie. Toto podnikatelia považujú za bariéru v zlepšovaní podnikateľského prostredia. Naopak, PVV pripúšťa pohyb v sadzbách smerom nahor, teda pri rastúcej cene práce budú odvody pre zamestnávateľov v SR stále väčším problémom. "Nepodporujeme zámer vlády rozšíriť základňu pre výpočet odvodov o podiely na zisku a o dividendy bez vládneho návrhu a následnej realizácie takej reformy odvodového systému, ktorá by smerovala k zníženiu odvodových sadzieb," domnievajú sa členovia aliancie.
V súvislosti s odstraňovaním bariér podnikania PAS vyzýva vládu, aby "realizovala opatrenia na zvýšenie vymožiteľnosti práva cez súdy, stabilizáciu a znižovanie nejednoznačnosti zákonov, znižovanie miery korupcie v ekonomike a znižovanie finančného zaťaženia podnikania". PAS je za pokračovanie v reformách, najmä v oblasti odvodov, zdravotníctva a školstva.
Vzhľadom na tieto výhrady PAS očakáva, že "vláda SR prehodnotí realizáciu opatrení, ktoré by mohli zhoršiť kvalitu podnikateľského prostredia, a bude realizovať zodpovednú hospodársku politiku s prihliadnutím na možnosti verejných financií."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 23:57