StoryEditor

Indický oceliarsky koncern Tata Steel chce prevziať konkurenčný Corus

18.10.2006, 07:40
Autor:
TASRTASR

V oceliarskej brandži sa po zlúčení gigantov Arcelor a Mittal pravdepodobne pripravuje ďalšia obrovská fúzia. Indický oceliarsky koncern Tata Steel chce prevziať holandsko-britského konkurenta Corus. Indovia sú podľa slov hovorcu spoločnosti Corus ochotní zaplatiť 4,1 miliardy GBP, čo je v prepočte okolo 224 miliárd SKK.
Podľa informácií dnešného vydania indického hospodárskeho denníka Economic Times sa obchodná ponuka pohybuje dokonca na úrovni 9 miliárd USD, v prepočte 264,66 miliardy SKK. Po prevzatí by sa tak stal Tata Steel s ročnou produkciou 23 miliónov ton ocele globálne 6. najväčším oceliarskym koncernom na svete.
Hovorca spoločnosti Corus potvrdil existenciu rokovaní medzi oboma podnikmi. Stále však zostáva nejasné, či Tata Steel predloží aj záväznú ponuku. Ako s odvolaním sa na firemné zdroje informoval Economic Times, Corus na ponuku zareagoval pozitívne a je presvedčený o synergiách oboch firiem. Formálne oznámenie transakcie sa má uskutočniť koncom mesiaca. Hovorca Tata Steel vyhlásil, že koncern nebude špekulatívne správy z neoverených zdrojov komentovať.
Tata Steel dosiahol v uplynulom obchodnom roku, ktorý sa skončil v marci, obrat vo výške 3,8 miliardy USD. Skupina Tata, najväčšia indická firemná skupina, v auguste informovala, že v nasledujúcich 3 až 5 rokoch budú jej investície predstavovať 26 miliárd USD. Koncern Corus vznikol fúziou British Steel a holandského Hoogovens a je celosvetovým číslom 9 v oblasti výroby ocele.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 21:02