StoryEditor

Lepším vzdelávaním proti úniku mozgov

23.11.2005, 16:34
Autor:
TASRTASR
Kľúčovou výzvou pre nové členské štáty Európskej únie v oblasti ľudských zdrojov a trhu práce v súčasnosti je zastaviť odchod mladých vzdelaných ľudí za prácou do vyspelých krajín. Na dnešnom ekonomickom fóre Stredoeurópskej iniciatívy to uviedla viceprezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj Brigita Schmögnerová.

Kľúčovou výzvou pre nové členské štáty Európskej únie (EÚ) v oblasti ľudských zdrojov a trhu práce v súčasnosti je zastaviť odchod mladých vzdelaných ľudí za prácou do vyspelých krajín. Na dnešnom ekonomickom fóre Stredoeurópskej iniciatívy (SEI) v časti venovanej ľudským zdrojom a mobilite pracovnej sily to uviedla viceprezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) a bývalá ministerka financií slovenskej vlády Brigita Schmögnerová.
Viac ako 90 % pracovných síl, ktoré odchádzajú z rýchlo sa rozvíjajúcich nových krajín EÚ, podľa nej predstavujú mladí a vzdelaní ľudia. Z tohto tzv. úniku mozgov profitujú predovšetkým pôvodné členské štáty únie. Vzniknutú situáciu považuje za dôsledok degradácie sektora vzdelávania, ktorý v regióne strednej Európy trpí nedostatkom financií a potrebuje reformu. "Ak hovoríme o reforme vzdelávania, tak najmä o zvyšovaní jeho kvality. Investície do vzdelávania považujem za veľmi dôležité. V tomto smere sa môžeme veľa učiť od Pobaltských krajín, ktoré na túto dôležitú oblasť vynakladajú viac financií ako my," konštatovala Schmögnerová.
Modernizácia vzdelávacieho systému je podľa Daniely Kalužnej z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR jednou z priorít slovenskej vlády do roku 2008 v oblasti zamestnanosti. "Investície do vzdelávania sú vysokou prioritou aj v rámci stratégie rozvoja konkurencieschopnosti SR do roku 2010 Minerva," poznamenala Kalužná. V tomto smere je podľa nej nevyhnutné, okrem iného, transformovať tradičné školy na moderné inštitúcie, zvýšiť kapacity a hlavne kvalitu univerzitného vzdelávania, podporovať mobilitu študentov, učiteľov a vedeckých pracovníkov a programy celoživotného vzdelávania.
Špeciálne v oblasti vysokého školstva by sa SR mala podľa Kalužnej sústrediť na vytvorenie flexibilného systému, ktorý bude reagovať na požiadavky mladých ľudí. Za kľúčové priority v tomto smere považuje napríklad vytváranie univerzitných centier pre výskum a vývoj, zlepšenie prístupu k vysokoškolskému vzdelávaniu a finančným zdrojom, zvýšenie konkurencieschopností slovenských univerzít a mobility študentov. "Mobilitu vnímame skôr ako príležitosť, nie hrozbu," dodala Kalužná.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 05:54