StoryEditor

Uplatňovanie DPH pri zálohovaných fľašiach sa má zmeniť

07.02.2007, 11:40
Autor:
SITASITA

Zákon o dani z pridanej hodnoty čaká ďalšia novelizácia. Ministerstvo financií SR predložilo do pripomienkového konania návrh novely, ktorý by mal zaviesť nový systém pri zdaňovaní zálohovaných fliaš daňou z pridanej hodnoty (DPH). Pri predaji tovaru vo vratnom obale sa do základu dane nezahrnie požadovaná záloha za obal. Táto úprava sa má vzťahovať na všetkých dodávateľov, ktorí dodávajú tovary v zálohovaných obaloch na nápoje. Účinnosť zákona navrhuje rezort financií od 1. januára 2008. Zavedenie nového systému pri zdaňovaní vratných fliaš by malo podľa návrhu v rokoch 2008 a 2009 skrátiť ročne príjmy štátneho rozpočtu o 10 mil. Sk.
Uplatňovanie DPH pri vratných fľašiach sa má zmeniť podľa ministerstva na základe požiadavky podnikateľov, najmä zo Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. Osobitne vznikne daňová povinnosť tým dodávateľom, ktorí ako prví uvádzajú na trh tovar spolu so zálohovanými obalmi, ako výrobcovia nápojov, dovozcovia z tretích štátov a nadobúdatelia nápojov z iných členských štátov Európskej únie. Títo dodávatelia budú po skončení kalendárneho roka povinní odviesť daň z rozdielu zálohovaných obalov dodaných na tuzemský trh a vrátených z tuzemského trhu.
Okrem zmeny systému DPH pri zálohovaných fľašiach má navrhovaná novela podľa rezortu financií odstrániť nejednoznačnosť a spresniť niektoré ustanovenia platného zákona na základe poznatkov z praxe, ako aj v súlade s európskom smernicou o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 11:48