StoryEditor

Západoslovenské žriedla plánujú výrobu v Santovke oživiť do troch rokov

07.11.2005, 15:45
Autor:
TASRTASR

Západoslovenské žriedla, a. s. plánujú obnoviť výrobu v závode Santovka v priebehu dvoch až troch rokov. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Jána Vojtka bola výroba v areáli závodu zastavená v roku 2002. Nasledujúce dva roky sa minerálna voda zo Santovky prevážala a plnila v závode v Slatine. "Nové vedenie spoločnosti rozhodlo zastaviť prevoz minerálnej vody, pretože to spôsobovalo komplikácie," uviedol. Sprísnené hygienické normy Európskej únie upravujú podmienky prevozu pitnej vody.
Po rekonštrukcii objektov v Santovke spoločnosť plánuje výrobu obnoviť. Rekonštrukcia si vyžiada investície zhruba 30 až 50 miliónov Sk. V súčasnosti Západoslovenské žriedla dodávajú na trh minerálnu vodu Slatina, s ktorou dosahujú 4-% podiel na trhu. "Za posledných 18 mesiacov sme v Slatine investovali do 20 miliónov Sk," uviedol Vojtko. Po spustení výroby v Santovke chce spoločnosť svoj podiel na slovenskom trhu zvýšiť na 10 %.
V Santovke sú v súčasnosti štyria pracovníci, ktorí kontrolujú a udržiavajú zariadenie. Pramene musia mať stále požadovaný prietok, aby sa voda hygienicky neznehodnotila. Ľudia si môžu čerpať vodu na odbernom mieste pred bránami bývalého závodu. Za liter zaplatia symbolickú 1 Sk.
Santovka je historicky najznámejšou minerálnou vodou na Slovensku. Žriedlo sa v listinách prvýkrát spomína v roku 1578 ako spoločný majetok obce. Najstaršiu analýzu Santovskej kyselky urobil v júni 1838 Ľudovít Tognio, lekár a univerzitný profesor z Budapešti. Podľa tohto rozboru bola santovská kyselka kvalifikovaná ako kyselka s liečivými účinkami. Chemický rozbor je založený v štátnom archíve vo Veszpréme. Od roku 1838 sa začalo obchodné využívanie kyslej vody v Santovke. Obchodný rozmach nastal po roku 1858, kedy zemetrasenie zničilo pramene kyselky Slatinskej.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 01:13