StoryEditor

Prezident v prípade Tvarošku porušenie Ústavy SR odmieta

07.06.2006, 16:42
Autor:
SITASITA

Prezident SR Ivan Gašparovič je presvedčený, že jeho rozhodnutie nevymenovať Vladimíra Tvarošku do funkcie viceguvernéra centrálnej banky bolo správne, pričom konal podľa zákona a Ústavy SR. Ako uviedol vo svojom stredajšom vyhlásení, o odbornej spôsobilosti Tvarošku tak, ako to vyžaduje zákon o Národnej banke Slovenska, teda päť rokov riadiacej vedeckej alebo pedagogickej praxe v oblasti menovej politiky alebo financií, ho nepresvedčili ani dokumenty, ktoré mu poskytla vláda, minister financií alebo ministerka práce.
Spor je pritom podľa Gašparoviča v citácii zákona, ktorý si každá strana vykladá podľa svojich predstáv. "Ja som povedal, obráťte sa na súdy, je spor medzi Kanceláriou prezidenta SR, Národnou radou SR a vládou a o tomto spore musí rozhodnúť niekto iný, pretože prezidentovi inak prikazovať podľa ústavy nemôže nikto," povedal Gašparovič. Vládny kabinet pritom v stredu už odsúhlasil podanie v tejto veci na Ústavný súd SR.
Prezident zároveň označil stredajšie vystúpenie ministra financií v tejto veci za absolútne nekorektné, pretože pred dvoma dňami spolu podľa neho hovorili v úplne iných intenciách. "Mrzí ma, že podpredseda vlády hovorí, že som prekročil svoje právomoci, aj to, že povedal, že to je nebezpečný precedens, pretože je to nebezpečný precedens ale z iného pohľadu. A mrzí ma, že ma dal do sféry ovplyvňovania cez politikov Smeru," povedal Gašparovič s tým, že v tejto veci nikdy s nikým so Smeru nerozprával.
Gašparovič dodal, že Vladimíra Tvarošku ako odborníka nespochybňuje a ak by boli naplnené všetky podmienky zákona, určite by ho vymenoval. Zároveň dodal, že si nemyslí, že nevymenovanie navrhnutého kandidáta by mohlo ohroziť fungovanie centrálnej banky. "Ak niekto spochybňuje schopnosti NBS, že padá na jednom človeku, je to veľmi zlé a ak existuje len jeden odborník v tejto oblasti, a to je pán Tvaroška, tak to je potom ešte horšie," podotkol prezident.
Bez viceguvernéra zodpovedného za menovú politiku pracuje centrálna banka už vyše dvoch mesiacov. Bývalej viceguvernérke pre menovú oblasť Elene Kohútikovej uplynulo funkčné obdobie 27. marca tohto roka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 20:47