StoryEditor

Agentúra Standard & Poor's zhoršila výhľad ratingov Enelu

28.02.2006, 10:28

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's Ratings Services zhoršila výhľad ratingov talianskej energetickej spoločnosti Enel na negatívny zo stabilného. Ako agentúra uviedla, zmenou výhľadu reagovala na oznámenie talianskej firmy o agresívnejšej akvizičnej stratégii a investičných plánoch, ktoré by mohli viesť k oslabeniu schopnosti Enelu plácať úvery. Agentúra zároveň potvrdila rating dlhodobých záväzkov spoločnosti na úrovni A+ a rating krátkodobých záväzkov na úrovni A-1.
"Aj keď dopad konkrétnych akvizícií vždy závisí od kvality cieľov týchto akvizícií a preto je vo všeobecnosti neistý, finančný vplyv takýchto transakcií môže byť značný najmä v prípadoch, že akvizície bude firma financovať z úverov," vyhlásila analytička Standard & Poor's Monica Mariani. Ako dodala, agentúra tiež musí prihliadať na silný tlak akcionárov Enelu na vyplácanie dividend, pričom v súčasnosti je pomer vyplácania dividend na úrovni 100 %, dodala Mariani. Ratingy spoločnosti odrážajú aj silnú pozíciu Enelu na talianskom energetickom trhu, a tiež dobrý finančný profil spoločnosti.
Talianska spoločnosť Enel podpísala 17. februára minulého roku zmluvu o akvizícii 66 % akcií Slovenských elektrární, a. s. za 840 mil. eur. Enel vlani po podpise transakčných dokumentov už zaplatil Fondu národného majetku SR 20 % z celkovej sumy, zvyšok zaplatí po ukončení celej transakcie.

(1 EUR = 37,27 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 16:55